Mammutsalget er i gang, og de fleste har kanskje alt plukket seg ut noen godbiter, men for de som ikke aner hvilke av de 850 titlene de bør ta med seg hjem, så stiller selvfølgelig Bokmerker med sine anbefalinger.

Axel Berg-Larsen:
Anbefaler:
Veien av Cormac McCarthy- Alle andre nevner denne, men den er like fult utrolig kul.
Løvene i Bagdad av Brian K-Vaughn – Vaughn oversettes sjeldent til norsk, og Løvene… er et av hans bedre verk
Dødslekene av Suzanne Collins – Ja, jeg anbefaler en ungdomsbok. Aldri har det vel vært en bedre inngangsport til science fiction sjangeren for de uinnvidde tenråringer. Hovedpersonen er ei ung jent som sparker rompe, for å si det slik. Oversettelsen av tittelen gir meg litt problemer, mest fordi originalen har mer av en dobbeltbunn (The Hunger Games).

Vil ha:
Jeg forbanner tidens elv – Per Petterson
Jeg skal vise dere frykten – Nikolaj Forbenius
Og bakom synger skogene – Trygve Gulbrandsen (den er det lenge siden jeg har lest, gitt).

Julie Brannfjell:
Anbefaler:
Mørkets hjerte – Joseph Conrad
Et velsignet barn – Linn Ullmann
Når du ser meg – Siri Hustvedt
Bildet av Dorian Gray – Oscar Wilde

Jeg måtte kjønnskvotere …

Hanne Gideonsen:

Jeg har ikke kjøpt noen bøker ennå, men jeg har snust på noen. Må vurdere det, har jo ikke akkurat plass til flere bøker hjemme, men dette er i alle fall fire bøker jeg kunne tenke meg å eie. Den første kommer jeg nok til å kjøpe. Den er så tynn, så da blir det ikke så vanskelig å få plass til den.

Jason – Den siste musketer fordi alt Jason rører ved blir til gull, Ragnar Hovland – Sveve over vatna fordi det lille utdraget bakpå var nok til å få meg til å tenke «oi», folk sier bra ting om den og illustrasjonen på forsida fikk meg til å tenke på bøkene om Roboten Matilda. Så har vi også
J.R.R. Tolkien – Ringdrotten, som gir oss hobbiter, dverger, alver og orker i nynorsk herlighet, og Jonas Bendiksen – Steder vi bor fordi Mammutsalg er tiden for å se på bøker man vanligvis ikke kjøper. Bildebøker om husly i fattige strøk, for eksempel.

og sist, men ikke minst, for den som vil øke andelen klassikere i bokhylla eller sitte på bussen og virke skikkelig smart og intellektuell og litterær: Dostojevskij i pocketformat – alltid en sikker mammutslager!

Eivind Haugen:
Jeg er ikke så glad i mammutsalg fordi en får – stort sett – kun kjøpt innbundte bøker til samme pris som det pocketbøkene koster i utgangspunktet. Men hvis jeg skulle kjøpt noen ville jeg kjøpt disse:
Veien av Cormac Mccarthy. (Tore Renberg skrev det så bra om den: «Så åpnet jeg den. Så leste jeg den. På noen timer. Det ble mørkt ute, det ble mørkt i verden, og det brant inne i meg, og jeg gråt, og jeg ble redd, og jeg håpet at alle jeg var glad i hadde det bra.»)
Gift med en kommunist av Philip Roth.
Ut og stjæle hester og Jeg forbanner tidens elv av Per Petterson.

Julie Holdal:
Jeg var innom Ark i dag. Jeg var beskjeden og tok med meg Jeg forbanner tidens elv til far og Stor kokebok av Henriette Schønberg Erken til meg. Sistnevnte kommer i vakker innbinding i en solid eske. Solide er også det mine kokkeskills kommer til å være etter å ha pløyd igjennom den.

Jeg vil også anbefale

– Sveve over vatna av Ragnar Hovland
– Bildet av Dorian Gray av Oscar Wilde
– Vente, blinke av Gunnhild Øyehaug
– Leaves of Grass av Walt Whitman
space

Anna Katharina Fonn Martre:
Anbefaler:
Linda Olsson – La meg synge deg stille sanger
Per Petterson selvsagt
Oscar Wilde – Bildet av Dorian Gray
Åke Edwarson – Nesten død mann
Gunnar Staalesen – Kalde hjerter (i god staalesenstil)

Ønsker meg:
Vente blinke – Gunnhild Øyehaug
Løp hare løp – Harald Rosenløw Eeg
Undrene i vår familie – Torun Lian
Jeg skal vise dere frykten – Nikolaj Frobenius

Ellers synes jeg det er mye fyllmasse, altså. Ganske mange bøker jeg ikke interesserer meg for å lese.

Kristin Hamran Storrusten:
Jeg stakk innom mammut etter korøvelse i dag. Jeg er egentlig ingen mammut-fan: Jeg kjøper alle bøkene mine på loppemarked hvor de koster 30 kroner, og da virker 99,- og 129,- fryktelig mye. Men jeg har innsett at jeg trenger et skikkelig atlas, så jeg kjøpte Cappelens verdensatlas til 299 kroner. I går kjøpte vi flybilletter til USA, så nå kan vi planlegge ordentlig:)

Linn Strømsborg:
Mammut er som jul og bursdag på samme tid. Jeg kjøpte med meg Bjørneboes samlede og Sveve over vatna av Ragnar Hovland, og du bør gjøre det samme, og legge til Vente, blinke av Gunnhild Øyehaug som var 2008s fineste roman, Ho peika på Ceylon og viste ein pupp av Sigmund Falch og le i en halvtime (det er så lang tid det tar å se gjennom boka) og man må ikke glemme Bavian av Naja Marie Aidt som nærmest fortsatt gir meg frysninger bare jeg ser på den.

De som vil lese flere anbefalinger, kan sjekke ut NRKs Bok i P2 sine her