mmDet virket som en god ide i utgangspunktet. Alle ønsket å lese mer, alle ville samtale med noen om det de leste. Vi var ikke lengre 19, vi var i midten av 20-årene og kunne uten redsel for alderdommen stifte en boksirkel der vi skulle berike hverandre.

I første runde leste vi Markens grøde over sommeren. Jeg jukset, og hørte den på lydbok, lest av Karl Erik Harr (jeg gir det terningkast 6). Alle var elleville, og snakket begeistret om de forskjellige måtene vi forstod boka på, kvinnesyn, og syn på samer. Jeg lot meg begeistra av verbet ”å orde” (nevne, foreslå, si )som i alt for liten grad brukes i dag, og la storslåtte planer om å innføre det som et generelt begrep i vennegjengen. Vi var enig om at prosjektet var særs vinnende. Men det skulle gå lang tid før vi klarte å samle troppene igjen.

En beskjedrekke på facebook et år (!) senere resulterte i det neste sommerprosjektet. Et nytt medlem i boksirkelen la liste høyt, for høyt skulle det vise seg. Mesteren og Margarita av Mikhail Bulgakov var det nye prosjektet. Vi begynte med frisk mot med å låne den på biblioteket. Fra forskjellige kanter av landet kom det inn rapporter om at boka var lånt, men man kunne lese mellom linjene at flere allerede var engstelig av den generelle tykkelsen på boka, men ingen sa noe, enda. Så varte det og gikk. Hun som hadde funnet boka fortalte engasjert om hvor morsom og interessant den var, mens de andre mumlet noe om at de ikke helt hadde kommet i gang.

Etter hvert hadde alle måttet levere boka tilbake på sine respektive bibliotek, og en stemning av resignasjon spredte seg. Selv har jeg lest 100 sider. Det er ikke det at den er dårlig, den er til tider ganske fornøyelig. Men presset om å lese som skulle fungere som oppmuntring ble en byrde. Hardt. Som initiativtaker til sirkelen føler jeg ansvaret tynge, og som et siste forsøk er planen kanapeer og champagne til de som har lest boka til 1. mai. Men hvordan lager man en velfungerende boksirkel? Hvordan gjennomføre? Har noen råd? Boktips?