Jeg har hørt en del på lydbok siden jeg var liten. Det er perfekt; tenk å kunne spille Tetris, legge puslespill, kabal, tegne eller gå en tur MENS du leser en bok? Multitasking har åpenbart alltid vært en greie for meg. Og fra da jeg lånte en haug med kassetter på biblioteket, har lydboka utvikla seg via CD-er, digibøker, lydfiler på nettet og nå: Strømming. Jeg har testa tre strømmetjenester og tenkte å skrive litt om hver av dem her på Bokmerker. Først ut: Fabel fra Lydbokforlaget.

Pris per måned: 169,-

På Fabel har jeg hørt på blant annet: Svenske gummistøvler av Henning Mankell, Markus og Diana av Klaus Hagerup, Et velsignet barn av Linn Ullmann, Marekors og Rødstrupe av Jo Nesbø og Og forøvrig mener jeg Karthago bør ødelegges av Kyrre Andreassen.

Utvalget er variert og ganske stort. Redaksjonen anbefaler bøker på forsida, basert på aktuelle hendelser/bøker, eller for eksempel i lister som Lengter du etter vår? Og Spenningsbøker for barn – og så klart Nyheter og Aktuelle forfattere. Det var altså lett å finne fram til bestselgere, eller de bøkene som flest lytter til. Å finne fullt utvalg var litt vanskeligere, fordi forsida først og fremst har kuraterte tips, men ved å velge Kategorier på forsida fant jeg endelig mappa for Alle romaner, All krim og spenning, Alle ungdomsbøker osv. Da kunne lyttelista mi endelig begynne å ta form.

Min lytting baserte seg på et par bøker jeg har lest før, men ville lese igjen: Markus og Diana lest av Klaus Hagerup var fantastisk, det var som å være 12 år igjen. Gisken Armands innlesing av Et velsignet barn likeså, jeg har lest flere av Ullmanns bøker igjen og igjen, og å høre denne på lydbok var like flott som å lese den selv – om ikke bedre.

Jeg hadde også hørt Kyrre Andreassen lese fra sin bok Og forøvrig mener jeg Karthago bør ødelegges, og de få minuttene ga meg mersmak, så da jeg så at det var forfatteren selv som leste inn lydboka måtte jeg høre. Og for en fryd det var å høre denne lange monologen av en bok bli lest akkurat slik den var meninga å bli lest.

Svenske gummistøvler var nok den svakeste av opplevelsene, både når det gjelder kvaliteten på boka og lytteropplevelsen. Boka i seg selv var ikke Mankells beste, og noen bøker løftes av å bli hørt, som når Klaus Hagerup eller Kyrre Andreassen leser selv, mens andre egner seg best til å leses på papir og ikke lyttes til. Men den var fin nok, og den holdt meg med selskap gjennom noen dagers spasering til og fra jobb, som var alt jeg ønska meg.

Selve appen er lett å bruke, grei å finne fram i, jeg synes prisen er rimelig når man har såpass mye å velge mellom, og jeg synes kvaliteten på bøkene som ligger i katalogen er høy. Selv om man bare rekker å høre en lydbok i måneden, så er den verdt 169 kroner. De fleste vil nok rekke både 1, 2 og kanskje 5 på en måned og da blir prisen enda bedre.

Utvalget føles relevant, det er en blanding av store navn og mer ukjente forfattere. Kanskje spesielt et pluss for utvalget av litt eldre ungdomsbøker: Arne Berggren, Arne Garvang, Maria Gripe og Klaus Hagerup – gullrekka fra Furuset Bibliotek anno 1990-tallet, som om de skulle vært håndplukka av meg!

Jeg er ganske sikker på at jeg kommer til å returnere til Fabel, for å ha med meg Harry Hole eller Muffe på kveldstur igjen.

Jeg hadde et prøveabonnement på Fabel i 30 dager – gitt av forlaget.
De tilbyr 2 ukers prøvelytting til alle nye lyttere.