Det er mange gode grunner til å legge ferien til Oxford. Historien, arkitekturen, beliggenheten, parkene, elven, pubene, butikkene, det faktum at gatene ikke er like angstfremkallende fulle av folk som gatene i London, hjorteparken, den legendariske milkshaken hos Moo-Moo’s, osv. Men den viktigste grunnen: det er Byen med stor B for alle som liker bøker. Du kan ikke kaste en stein uten å treffe en plakett: ”denne forfatteren bodde her”, ”denne forfatteren pleide å sitte på denne benken”, ”denne forfatteren kunne styre sin begeistring for denne parken”, osv. Alle har hørt ryktene: ”dette var huset som inspirerte Bag End”, ”her pleide Phillip Pullman å sitte og skrive”, ”på denne kafeen hang Emma Watson i eksamensperioden”, ”her hadde Oscar Wilde sex i studietida.”

Det siste året har jeg studert Publishing i Oxford, og i løpet av den tiden har jeg hatt gleden av å utforske bokbyen. Dette er noe av det jeg som bokelsker liker aller best med Oxford (i tilfeldig rekkefølge):

 • J.R.R. Tolkiens Oxford
  Tolkien studerte, bodde, underviste og skrev i Oxford. Dét har satt sitt preg på byen. ALLE i Oxford er Tolkien-fans! Du finner egne Tolkien-avdelinger i bokhandlene, Tolkien-sitater på dodører, Tolkien-inspirerte drinknavn på puber, og så videre. Hvis du tar en walking tour fra midtbyen vil en guide vise deg hele byen fra et Tolkienrelevant perspektiv. I den botaniske hagen stod inntil i fjor det treet som visstnok tjente som inspirasjon for enten Treebeard. Selv om treet nå dessverre er fjernet (etter et spesielt uhyggelig uvær), er hagen der Tolkien satt og skrev vel verdt et besøk. Jeg kan også anbefale en tur til de to collegene han underviste ved (Pembroke og Merton). Selv er jeg ganske forelsket i Merton. Om man vil dra Tolkien-ferden helt ut så kan man også besøke graven hans i Wolvercote, der han er begravet med sin kone Edith. Graven er inngravert med navnene Lúthien og Beren (</3).
 • The Inklings
  The Inklings var en ”litterær diskusjonsgruppe” (pretensiøst Oxford-språk for ”skriveklubb på pub med gutta”) med medlemmer som J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis og Charles Williams. Gruppen møttes hver torsdag på oppholdsrommet til Lewis i Magdalen College, og på puben The Eagle and the Child. Så dersom du har lyst til å se hvor Ringenes Herres førsteutkast har blitt lest opp, kritisert og gjennomarbeidet, så vet du hvor du skal gå.
  fxeRpxCceObee9JwC3s16jcVeZ9rRySow9rkzTvJkXE
  The Eagle and the Child er en superhyggelig pub, med kart over Middle Earth på veggene og verdens beste Fish’n’Chips. Dessuten har de Narnia i vinskapet!! uoan6rTPKSuLudLUWvnckweqXI9YbnutCe9J3D-POkY
 • Og når vi først er inne på Narnia: Lyktestolpen, Aslan, Mr. Tumnus.
  o9u7CUf-LKiadUGQPzjO9NQYjMXPjhCW9f0zJdme2aI
  Ved inngangen til Radcliffe Square (som ligger mellom Lewis’ college og kirken han pleide å gå i), finner man en løve, et par fauner, og en ensom lyktestolpe, som alle var der før Narnia-bøkene ble skrevet. Tilfeldig? Det tror de ikke i Oxford, i alle fall.
  unnamed
 • Lewis Carroll’s Wonderland
  Lewis Carrol skrev Alice’s Adventures in Wonderland og Through the Looking-Glass for Alice Liddell, datteren til dekanen ved Christ Church College. Til tross for rykter om at Carroll tok utfordrende bilder av Alice og hadde upassende følelser for både henne og søstrene hennes, er Oxford uendelig stolte av å være såpass lett gjenkjennelig i Alice-bøkene. Hele byen er et eneste stort teselskap, med the Mad Hatter og the White Rabbit på vegger og gulv, tekanner og gensere, postkort og sko. Flere steder selger også små ”Eat me”-kaker og ”Drink me”-limonader. Mitt beste tips er å gå til Christ Church Meadows. unnamed-1 Der finner du blant annet Rosehagen til Queen of Hearts.
  QzblaYwW21v9DZgo1W4Aopfj5eHR3zXDiPS98WKLU98
 • Harry Potter i Oxford?
  Mange av scenene i Harry Potter-filmene ble filmet i Oxford. Når du først er ved Christ Church College for å se etter Wonderland, kan du jo gå innom og se på Hogwarts Great Hall også, for eksempel. Oxfordboerne er nesten like glade i Harry Potter som de er i Tolkien, og byen er definitivt full av ting å se for et Potterhode. Om du skal studere i Oxford, vil jeg anbefale deg å bli med i Harry Potter Society. De arrangerer alt fra Harry Potter-quizer og filmvisninger til et årlig Yule Ball (det jeg var med på hadde levende ugler og Avada Kedavra-drinker.)
 • Bokhandler i Oxford
  Bokhandler er det overalt. De største er Waterstones og Blackwells. Begge er utstyrt med kafeer (heldigvis!, for man trenger definitivt en tepause eller to hvis man skal klare å runde hele bokhandelen på én dag.)

  Dette er Norrington Room, et av de største bokhandelrommene i verden. Det finner du i kjelleren under Blackwells.

  Dette er Norrington Room, et av de største bokhandelrommene i verden. Det finner du i kjelleren under Blackwells.

  Verdens beste bærenett til salgs

  Verdens beste bærenett til salgs

  Begge kjedene har i de siste årene endret strategien sin til at hver enkelt butikksjef får arrangere butikken sin sånn som hun/han og de ansatte selv vil, og tilpasse utvalget til demografien som handler der. Dette gjør at du virkelig får følelsen av at du handler bøker i Oxford, ikke bare i en hvilken som helst bokhandel. Et pluss for Waterstones og Blackwells er dessuten at ved å gå bort fra sentralstyrt bokhandeldrift (der en liten gruppe i London la opp planer for hvordan hver eneste bokhandel landet over skulle se ut) så har kjedene tjent mye mer penger (folk foretrekker bokhandler som er personlige), noe som igjen betyr at de har råd til å ta flere sjanser og kjøpe inn flere smale titler – som igjen gjør det enda morsommere å være kunde. Noe å merke seg for norske bokhandelkjeder, muligens.

 • … Flere bokhandler!
  Oxford er ikke bare de tre store – Waterestoneds, Blackwells og W. H. Smith – men også et lite hav av uavhengige bokhandler med forskjellige konsepter, priser og dedikerte tilhengerskarer. Sett av et par dager til å gå rundt i byen og se hva du finner! Gå på oppdagelsesferd! Mitt hetete tips på den fronten er muligens å gå til Jericho, et temmelig kult strøk like ved The Eagle and the Child. Der finner du mange independent bookshops, som for eksempel The Last Bookshop, en søt liten butikk med hyggelige ansatte, en koselig kafé og sprø priser (Tre pund for én bok, fem pund for to!)
  bdPYIn55vLVnKBTvcw8zjRZ4wuovqb7IUFjt-QZVTwU Jericho er også området rundt Oxford University Press.
  olBYS-ulKEpv-t3r11MM8xuAxYP1wVsxY91H6TvoRvsI OUPs yngre dager bodde alle arbeiderne, de som drev bokpressene, i området. Når de var ferdige på jobb ville de gjerne drikke bort pengene sine så fort som mulig, uten å måtte gå for langt, ettersom de skulle tidlig på jobb igjen allerede dagen etter. Derfor er det en drøss med puber og barer i Jericho. Selv foretrekker jeg Freuds, en café og bar i en gammel kirke (du kan/må drikke Long Island Ice Tea på en kirkebenk!)
 • Bibliotek
  Det er flere eldgamle bibliotek i Oxford, med førsteutgaver av diverse bøker og dikt. Det mest kjente er nok Bodleian Library, men også collegene har mye spennende å se på.

  Biblioteket ved Merton College

  Biblioteket ved Merton College

  The Radcliffe Camera

  The Radcliffe Camera

 

… Og dette er bare begynnelsen. Det er så mye historie, om boktrykkerkunsten og forlagsbransjen og bokhandelbusiness og forfattere og litterære verk og alt, alt, alt at det går helt rundt for meg. Så ikke nøy deg med å dra på Shoppingweekend til London. Dra på bokferie til Oxford. Jeg er helt sikker på at du ikke kommer til å angre.