Jeg har lillesøster (8) på besøk, hun maler en dinosaur og snakker litt med meg om bøkene hun liker og ikke liker.

Har du lest noen fine bøker i det siste, da?

– Nei. Kjedelige, for det meste. Frans-bøkene (Nöstlinger) og Albert-bøkene (Bergström) og så husker jeg ikke den siste boka, men de var kjedelige. De var liksom ikke så morsomme, også var de litt rare.

Forrige gang jeg så deg, så leste du jo Ella-bøkene (Parvela), hva syntes du om dem?

Ella-bøkene var litt kjedelige og litt morsomme samtidig. Jeg husker nesten ikke hva dem handla om, men jeg tror det var Ella og de andre i klassen hennes som gjorde ting sammen. Jeg tror de gikk i femte klasse, eller tredje.

Hva slags bøker har du lyst til å lese?

– Jeg ække sikker. Til huttetuenes land (Sendak), Kasper-bøkene (Jensen), jeg pleide å like Albert-bøkene (Bergström), men nå synes jeg de er litt kjedelige, for nå har jeg lest dem et par ganger. Og så, åh, en jeg ikke husker helt hva heter. (Boka hun glemte, som hun likte godt var Karl Gustav og Little Ben av Rose Lagercrantz, denne arvet hun av meg. Hurra!) Svein og Rotta (Nicolaysen)! Dem glemte jeg også nesten! Du skriver fort, du!

Hva var det med de bøkene du likte?

At de liksom, de var sånn, at jeg liksom likte hva dem skreiv og sånt. Og at de var ganske morsomme. Det må være passe med morsomt og spennende i bøkene, liker litt av begge deler, egentlig.

Hva er favorittboka di?

Svein og Rotta i Syden (Nicolaysen). Jeg ække helt ferdig med den, men det er den jeg har likt best av startene hittil.

Leser du mye?

Vi leser bøker på skolen, i timene. Litt. Det er ikke alltid, men noen ganger er det mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, og noen ganger blir det bare tirsdag, onsdag og torsdag. Da leser vi bøker vi velger selv på biblioteket. De har ganske lite bibliotek der jeg er nå, i forhold til på den gamle skolen. Det gjør ikke så mye, men det var gøy med flere bøker, da.

Når jeg skal velge nye bøker, så tenker jeg på de bøkene jeg liker fra før, og så noen ganger velger jeg noen bare fordi de ser spennende ut. Den må se gøyal ut og litt sånn rar, og noen ganger er de rare ganske morsomme. Frans i fotballtrøbbel (Nöstlinger), den så ganske morsom ut og så så den litt rar ut, inni boka også, det var mange fine bilder i bøkene, det liker jeg veldig godt. Jeg liker de bøkene med bilder litt bedre enn de uten.

Jeg tror ikke det er vanskelig å skrive bøker, jeg har lyst til å bli forfatter, det er en av tingene jeg skal bli. Da skal jeg skrive om… det har jeg ikke funnet ut enda, men kanskje meg selv.

Har du hørt om Knausgård?

Uhm, nei?

Han skrev bøker om seg selv.

Hm! De vil jeg lese, kanskje.

Dinosauren er nå ferdig tegna, og da hun fikk tilbud om å lese en bok eller å se på Tintin, så valgte hun Tintin. Det var forresten en Tyrannosaurus Rex hun tegna, nå henger den på kjøleskapet mitt. Og selv om hun valgte Tintin fremfor bok, så kommer hun til å få enda en bok til 9-årsdagen sin. Sånn er det å være lillesøsteren til en bokhandlerske!