Som bokhandler er jeg alltid på utkikk etter bøker å anbefale til en spesiell målgruppe. Det er godt å ha noen knagger å henge ting på, noen kategorier å plassere både folk og bøker i, så jeg lettere kan anbefale noe jeg håper vil treffe. En av kategoriene jeg møter mange ganger om dagen er Twilight-jentene. De er unge og egentlig ikke særlig interessert i bøker, men kyssing, spenning og romantikk er de absolutt fan av – og Meyer klarte med Twilight-bøkene å fange en hel skare av jenter som ellers ikke ville funnet på å bruke pengene sine på bøker.

(Hun fanget også undertegnede, men jeg vil påstå at jeg befinner meg litt på sidelinja av den stereotypiske Twilight-jenta, som den litteraturinteresserte bokhandlersken jeg er, men at interessene mine inneholder kyssing, spenning og romantikk skal jeg ikke benekte.)

Uansett – hva gjør man når man har kjøpt alle fire Twilight-bøkene, heia på Edward eller Jacob hele veien og blitt skuffa eller glad for hvordan alt gikk tilslutt med sutrete Bella, blodseriøse Edward og gloheite Jacob? Slutter man å lese og ser Gossip girl på tv i stedet? Nei, nei, nei.

Bokhandlene er fulle av ‘den nye serien for Twilight-fans’, vi har faktisk laget en helt egen hylle i butikken for ‘deg som likte Twilight‘, og innholdet er kanskje ikke bombesikkert å gi til alle som leste og likte Twilight, men sjansen er stor for at noen faktisk vil finne ‘den nye Twilight‘, eller i alle fall noe å fylle tomrommet med, om de tar med seg House of night-serien, Vampire Academy, True Blood (forøvrig veldig morsomt omtalt hos våre favoritter i bokhora.se), The hunger games eller til og med klassikerne fra Anne Rice. For noen blir nemlig Twilight et springbrett ut i en hel verden av bøker, og de trenger ikke engang handle om verken kyssing eller vampyrer for at de bytter ut i hvert fall et par episoder av Gossip Girl med bøker.

Noen av bøkene som står i den hylla passer, noen passer ikke, noen er dårlige, noen er veldig mye bedre enn Meyers tafatte og klissete, men å, så avhengighetsskapende saga. En av bøkene som er bedre, har nylig utkommet på Gyldendal i norsk oversettelse og den heter Rubinrød, og folkens, mine damer og hvinende tjejs – her har vi det. Det nye store. ‘Den nye Twilight‘.

Boken er opprinnelig skrevet på tysk, og jeg har aldri hatt et ønske om å lære meg tysk, men da jeg bladde om siste side i Rubinrød av Kerstin Gier, var alt jeg ville å lese mer. Mer, mer, mer om Gwendolyn og Gideon, mer om tidsreiser og hemmelige brorskap, mer om kyssing (ja, det er kyssing her også – sue me). Jeg fant ut at de ikke engang foreligger i engelsk utgave ennå, første bok utkommer først nå også i England, og min skjebne blir altså å vente helt til neste bok utkommer på norsk for å få vite hva som skjer. Ulidelig! Mens jeg venter, skal jeg selge boka til hver eneste jente som kommer gående inn i butikken min og leter etter noe å lese etter å ha pløyd seg gjennom sytinga til Bella og all den heite kyssinga. Se her, skal jeg si, her er Gwendolyn og hun er mye kulere enn Bella, jeg lover.

Rubinrød, folkens. Jeg er så fornøyd.