26e6f1cbe92a5ed2fc424c53ca0a41ef723fa9bd628359db2c9a2b66Bli best med mental trening
Erik Bertrand Larssen
Stenersens Forlag, 2012
Sakprosa, 247 sider

Jeg har lenge prøvd å bli en sånn en som leser selvhjelpsbøker. Problemet mitt er jo at jeg ikke liker dem. Jeg blir som regel irritert når jeg leser om alle triksa for hvordan man kan bli lykkeligere, få mer gjort, leve saktere, leve sunnere, bli den beste versjonen av deg selv, våkne hver morgen og være glad, liksom. Og allikevel fortsetter jeg. For jeg tror at et sted, bak all irritasjonen min, så finnes det en versjon av meg som egentlig koser seg skikkelig med denne typen bøker. Noterer flittig og sparer triksa til en dag – en dag skal de plutselig brukes! Jeg bare veit det ikke sjæl enda.

Erik Bertrand Larssen er mental trener, han jobber mest med toppidrettsutøvere og ledere i næringslivet. Jeg er ingen Petter Northug, og har heller ingen ambisjoner om å bli det, men da en kollega av meg anbefalte boka til meg en dag jeg klagde min nød til henne fordi jeg nok en gang hadde forsovet meg, så tenkte jeg: OK, la oss se hva denne bestselgeren har å by på.

Denne bestselgeren byr på en hel haug med klisjeer og mantraer om å bli best, yte mere, ta seg sammen og pushe til det overhodet ikke går mer, men den byr også på tips og triks som jeg tok meg i å notere ned. De tre dagene jeg brukte på å lese denne boka, ble som en tre dager lang forelesning av en imaginær Erik Bertrand Larssen i hodet mitt (jeg ser for meg at han snakker som en fotballtrener, en sånn man ser på film), og selv om det til tider var slitsomt og gjentagende, så føler jeg at jeg fikk noe ut av det. Den er ekstremt lettlest, teksten er luftig og kapitlene er korte, og mellom alle tipsene og rådene for hvordan både du og Petter Northug kan bli/har blitt bedre mennesker, så kommer det historier fra Larssens karriere som mentaltrener, caser han har jobbet med før, historier fra Forsvaret og studietida, og selv om jeg aldri har brydd meg noe særlig om sport, så tok jeg meg selv i å virkelig leve meg inn i historiene fra brytekamper, VM, golfturneringer og innspurter på ski.

Her skulle dere kanskje hatt et par sitater fra boka, men siden jeg måtte levere den tilbake på biblioteket og glemte å notere ned sitatene før jeg løp innom og leverte (en uke for seint, hva gir dere meg? Unnskyld, neste låner, det var bare min feil…) så får det holde med min knappe oppsummering.

Jeg vet ikke om jeg har blitt bedre etter å ha lest boka, men jeg vet at den fikk meg til å tenke og lage meg noen konkrete mål for hvordan jeg kan bli det. Jeg glemmer dem sikkert om et par måneder, men akkurat nå husker jeg dem. Tror jeg. Jeg skreiv dem ned et sted. Finner det sikkert igjen når jeg skal rydde hele huset på nytt i januar en gang. Men jeg har kommet meg opp om morran etterpå!