Ingen hemmelighet at jeg er en sucker for barnelitteratur, og den interessen tar jeg med meg også på ferie. For to uker siden var jeg i Stockholm og handlet bøker, men jeg var også innom Junibacken, det de kaller Sveriges beste barnemuseum. Med andre ord var min venninne Mona og jeg de eneste barnløse i mils omkrets, og etter en time der inne var vi usikre på om vi egentlig hadde ønsket oss barn noen gang, og nyutdannede lærer Mona begynte å vakle. Men nok om bråkete barn!

Det første som møter en i museet er et rom med modeller av hus fra svenske barnebøker. Tove Jansson og Astrid Lindgren var naturligvis representert, men også Gubben og katten, Elsa Beskows verden, Albert Åberg og en del andre vi ikke kjente igjen. Husene kan gås inn i, men de er nok hovedsakelig ment for fireåringer. Jeg har aldri følt meg så svær som da jeg var inne hos Karlsson på taket og bokstavelig talt fylte alt tomrom der inne.

Museets høydepunkt er Sagotåget. Konduktøren river av billetten, og du setter deg inn i en liten vogn hvor du takker ja til svensk språk, og dermed kommer Astrid Lindgrens stemme idet du kjører inn i Katthult. Motsetningen mellom det sinnsyke bråket tidligere og den utrolige stillheten i et eventyrtog er slående, og jeg satt fortapt hele turen. Katthult glir over i Mattisborgen, som glir over i Törnrosdalen… Det er usigelig vakkert, alt sammen.

Junibacken har også en velassorert barnebokhandel, flere teaterforestillinger hver dag og er i det hele tatt utrolig bra. Her har vi reklamevideoen fra museet selv: