Akkurat nå er det 172 bøker på rømmen rundt om Norge. 88 av dem i Oslo. Hvorfor hører vi så sjelden om folk som finner disse bøkene?

BookCrossing, folkens. Det finnes fortsatt. Dette geniale, sosiale, miljøvennlige konseptet hvor man bytter bøker med fremmede mennesker. Men selv om alle jeg har snakket med, mener det er skamkult, er det få som faktisk har funnet, lest og videresendt en bok.

BOOKCROSSINGPARADOKSET

Marit Letnes skriver masteroppgave om BookCrossing og er selv frelst på konseptet, som hun mener er bra både for miljøet, lommeboken og hodet.

– Man skal bookcrosse fordi alle som gjør det aktivt, melder om det de kaller «bookcrossingparadokset» – man blir med for å tømme hyllene sine, så ender man opp med mange, mange flere bøker, som ikke er andres ræl, som det ditt var en gang, men bra kvalitetslitteratur som kommer til å overaske deg og gi gode leseropplevelser, sier hun.

– Så hvem er det da som kan bookcrosse?

– Tja. Alle kan bookcrosse. De jeg har snakka med er fra slutten av 20 åra til begynnelsen av 60, men ikke la den fysiske alderen tro at du vet noe om dem. Hun på 62 jobber i bank og har nettopp begynt å digge fantasy og sci-fi, forteller Marit.

Ifølge Marit er det det skandinaviske forumet som er the happening spot på siden, men hun er enig i at brukervennligheten kunne vært bedre på nettsiden.

For det er nettsiden som driver hele BookCrossing. Her kan du holde oversikt med hvor ”dine” bøker befinner seg i verden, hvem som har lagt ut bøker i ditt nabolag og hvor mange aktive medlemmer det finnes for eksempel i Norge. Du kan også chatte med andre medlemmer. Det er bare så synd at det skal være så vanskelig å navigere seg rundt.

ZONER

– Strengt tatt trenger du ikke å release selv. Du kan bare stikke innom en zone, se på utvalget og ta med deg en om du vil, sier Marit.

En slik «zone» finner du på La Baguette på Oslo S, hvor du kan være helt sikker på å finne en spennende bok.

Fordi det er et så flott konsept, og helt i vår ånd, prøver vi i bokmerkerredaksjonen oss nå på et lite stunt. Vi har alle meldt oss inn i samfunnet, og har på hver vår kant lagt ut en eller flere bøker, som er registrert på BookCrossings egne sider. Nå håper vi at noen av våre trofaste lesere der ute finner bøkene og registrerer det enten hos BookCrossing eller her i kommentarfeltet. Gi gamle bøker en ny tilværelse!

HER FINNER DU BØKER FRA BOKMERKERREDAKSJONEN:

Bipersonar av Carl Frode Tiller lagt på Nationaltheateret t-banestasjon, tog fra sentrum-siden.

Du av Thomas J. R. Marthinsen lagt på Burns’ uteservering, rett ved siden av Saga kino

A single man av Christopher Isherwood blir lagt på den hvite kaffebaren i Via Trieste i Roma i kveld.

Gutter er gutter ble lagt ut på 13-trikken før helgen.

Plutselig høre noen åpne en dør av Trude Marstein ble sammen med en mengde andre bøker lagt ut på den offisielle BookCrossing-sonen på Oslo S. Den står inne på La Baguette over på flytogterminalen, og er for øyeblikket stappfull av fin litteratur!

Garps bok av John Irving legges ut i Stjernesalen på Kvarteret i Bergen i kveld. Enda uvisst hvilken, men løp og plukk den opp!