Det var to bibliotekarer fra Michigan som i februar i år fikk ideen til awfullibrarybooks.wordpress.com hvor gamle, utdaterte bibliotekbøker, som for lengst burde vært tatt av hyllene, henges ut til spott og spe for alle og enhver. Mange av bøkene er faktabøker eller selvutviklingsbøker av typen Nice Girls Do~ and now you can too! (1983).

Nettsiden har rundt om 30.000 treff hver dag og kan regnes som en stor suksess med titler som man kan le seg fillete av, men som ofte til en viss grad huser en god dose tragedie. Jeg nevner How to get out of debt fra 1976 og Teacher Spanks Johnny: A Handbook for Teacherss fra 1968. Tips om bøker får de fra anonyme bibliotekarer, og det mangler ikke på initiativ. Et av de siste innspillene tok for seg A Passion for Donkeys fra 1988.

Noen bøker synes jeg likevel bør bli værende på biblioteket, om enn bare for å vise dagens ungdom hvordan livet var før informasjonsalderen slo til for fullt, for eksempel The Ultimate Collection of Computer Facts and Fun utgitt i 1991.

Jeg er sikker på at finnes tonnevis av slike bøker rundt om på norske bibliotek og nevner bare fra min egen bokhylle Alle pikers nye bok (1957), hvor man får tips om korssting, hyggelige inneleker og passende oppførsel. Den holder jeg imidlertid høyt og ville aldri funnet på å kaste.