Kjempenes fall
av Ken Follett
Cappelen Damm 2010
Dritdyr
Lang

Ny trilogi fra Ken Follett. Hundre tusen sider om Europas historie på 1900-tallet. Eller tusen da, i denne omgang, om vi skal være pinlig nøyaktig. Dagbladets anmelder slaktet boken. Hun mente det var for mye smålurvete porno og jomfruhinner. Det kan hende. Men jeg holder nå en knapp på Kjempenes fall som årets julegave likevel

Boken starter med kroningen av kong George V i Westminster Abbey. Derfra snirkler vi oss gjennom opptakten til første verdenskrig, som kulminerer i den russiske revolusjon og tyskernes enorme nederlag og gjeldsbyrde. Alle kjenner gangen i historien. Men detaljene var nye for meg, og de blir presentert gjennom de mange hovedpersonene i boken – folk fra alle lag i samfunnet setter sitt preg på utviklingen gjennom sine valg, oppturer og nedturer. Vi blir blant annet kjent med den britiske gruvearbeideren Billy og hans feministiske søster Ethel, den tyske diplomaten Walter, en utsultet russer som drar til Amerika og hans bror, som blir igjen i Russland. De fleste av karakterene møtes selvsagt i løpet av boken, noe som danner det nettverket av relasjoner som er nødvendig for et slikt stort verk.

Kjempenes fall er først og fremst spennende. Den er lett å lese, og jeg synes språket flyter godt. Visst sprekker det en jomfruhinne her og der. Men det hører liksom til sjangeren. Kanskje hører det også til tiden. Jeg får en følelse av det. For Follett har gjort et godt stykke research-arbeid – alt fra spesifikk informasjon, som hvor mange prosent bolsjevikene fikk i byvalget i Moskva i oktober 1917, til datidens kutyme og språkbruk. I starten virker kanskje den enorme informasjonsmengden noe påtatt, som om han prøver å tvinge leseren inn i sitt 1900-talls-univers, men det går raskt over.

Selv om vi merker at det lades opp til to nye bøker, står Kjempenes fall fint på egenhånd. Follett gir oss en god blanding kjærlighet, historie, politisk analyse og røverhistorier. Jeg er ikke sikker på om jeg ville betalt 450 kroner for boken til meg selv når den koster halvparten så mye i utlandet. Men som julegave er den perfekt. Jeg misunner virkelig dem som kan brette seg ut på sofaen første juledag med denne mursteinen på magen og lese og lese.