En helt uforståelig tittel, men for de som var litt yngre på slutten av 70-tallet (forrige årtusen) og huske KC & The Sunshine Band og dischoschlägeren Shake you booty, kan overskriften kanskje gi mening. Pur danseglede, kulhet og en livsbejaelse av en annen verden. KC og gjengen gjorde oss glade og lette på foten, og palmene til å suse selv på steder der norsk granskog var eneste alternativet.

Det er noe av den samme stemningen fra KC og 70-tallet jeg fornemmer når jeg leser Black Diamond av Zakes Mda. Zakes får meg til å trampe på lesefoten gjennom de 279 sidene boken varer, og jeg skal forklare deg hvorfor jeg får lyst til å danse og shake, le og slå ut håret mens jeg leser den.

Et lite resymé

Black Diamond er de svarte diamantene, de nyrike som klarte å manipulere seg inn i de pengesterke posisjonene som oppsto som et vakuum etter apartheids fall i Sør-Afrika.De som gjennom nettverk og kontakter klarte å karre til seg overfloden som de gamle koloniherrene måtte gi slipp på i det nye Sør-Afrika.

Zakes Mda er en av forfatterne som har flest bøker i hyllen for Sør-Afrikansk litteratur på Oliver Tambo-flyplassen i Johannesburg. Det bekrefter noe jeg ikke visste: Han er en av Sør-Afrikas fremste nåtids-forfattere.

Boken handler om Tumi som etter en vellykket karriere som supermodell har etablert seg som modellmamma og slått igjennom på det internasjonale markedet. Hun velger ganske så bevisst å slå seg sammen sikkerhetsvakten og den tidligere geriljasoldaten Don Mateza, som vel er lovende, men som ikke har fått med seg at hennes prosjekt er å skape en Black Diamond av Don.

Samtidig blir Stevo, en av de to brødrene Visagie fengslet fordi han har vist forakt for retten. Dommeren, Kristin Uys, blir truet på livet fra fengselet, og den andre broren, Shortie, gjør hva han kan for å følge opp truslene. Don får i oppdrag å passe på dommeren. Han må flytte inn hos Kristin. I første omgang tror Tumi at dette er et skritt i riktig retning: Å bli Chief Executive Officer og dermed en av Sør-Afrikas nye diamanter, men snart skjer det ting. Og det som skjer, er det bare å fantasien til for å tenke seg. Det er hemningsløst morsom lesing.

Hemningsløs lapskaus

Det er litt krim, litt samtidslitteratur, og det er en stor dose satire, og det er hysterisk og lettbent lesing. Det gir et bilde av Sør-Afrika som du aldri klarer finne hos Wilbur Smith, André Brink, J. M. Coetzee eller Deon Meyer. Det er den første boken jeg har lest som gir meg et moderne, tidsriktig og selvkritisk bilde av det moderne Sør-Afrika milevis fra sultkatastrofene, luksussafariene og firehjulstrekkerne som alt for mange norske Afrika-turister tror er Afrika. Den er et spark til det Sør-Afrika som har fått utvikle seg etter 1994, og en kritikk mot det stadig tilbakevendende fakta at makt korrumperer. Det er sånn som Norge ville vært beskrevet av Henrik Langeland tenker jeg meg – uten å ha lest Langeland… – men nevner ham allikevel fordi hans tema er jappene og de nyrike i norsk finans- og medieverden. Historien er morsom: Noe av bokens friske stil henger nok sammen med at den først ble skrevet som et filmmanus. Men siden selve filmen ble skrinlagt, valgte Mda å gjøre den om til en «vanlig» roman – og takk og pris for det. Og hvis du vil fornemme litt av hvordan stemningen er i boken, kan du stikke innom Vimeo og få med deg denne schlägeren, som blir omtalt i boken som selve soundtracket til de svarte diamantene i Johannesburg rundt 2010.

I’m loving it!