Mange tenker kanskje at høsten er det store litteraturslippet, når det regner og sommeren er over, da er det på tide å kjøpe bøker igjen, gå på biblioteket, skrive ønskeliste til jul med høstens debutanter og nyutgivelser. Men heldigvis er det liv om våren også. I går var det debutantkveld på Mono, vårens debutanter, nesten alle sammen, leste fra boka si for et lite og nysgjerrig publikum. Noen av bøkene er så ferske at de såvidt har fått en plass i bokhandlernes hyller, mens andre har vært ute en liten stund allerede. Noen av de som leste kan du se tegninger av hos Frøydis.

Utepilsen observeres allerede flere steder, og i takt med dette popper det opp slippfester både i Oslo og andre steder. Vagant slipper nytt nummer på mandag, og feirer det i Bergen i kveld, hopp på sykkelen, så rekker du det kanskje. Nummeret er særs fint denne gangen, med tekster om blant andre Tina Åmodt og Jan Grue, begge debutanter som leste på Mono i går. Slippet skjer i Nygårdsgaten 2A, Vagant-redaksjonen sier: «Ta med vennene, ring på den elektroniske ringeklokken, gå etter lyden når du vel er kommet inn. Velkommen!»

I hovedstaden i kveld, om bare et par små timer, er det slippfest for Maria Børjas bok Voksenting på Internasjonalen i Oslo, Oktober forlag byr på cava, og Nils-Øivind Haagensen, Ruth Lillegraven og Maria Børja leser. De har kalt arrangementet Voksenfest, og jeg gleder meg. Hopp på sykkelen om dette er nærmere der du bor enn Bergen og kom du også.

I morgen er det slippfest for Victoria Durnak, Flamme forlags ferske debutant, hun har akkurat sluppet den lille, fine boka Stockholm sier og dette feires i morgen, på biblioteket på Schous plass, også i Oslo, med opplesning, konsert og glade mennesker. Litt lengre varsel der, så finn frem kalenderbøkene og skriv ned. Bokmerker sier at du bør gå om du kan.

Når redaksjonen har kommet seg hjem fra diverse slippfester, så lover vi å komme sterkere tilbake med anmeldelser av både den ene og andre vårboka, men akkurat i dag oppfordrer vi til slippfester og sykling.