I konkurranse med Halvmammuten, Stolhet og mammut og Karl Ove Knausgårds Min mammut var det altså Per Petterson som vant kampen om vår ordspilloverskrift. Før jeg mammuter ned ble diskvalifisert før start. Men vi skal ikke stjæle mammuter, vi skal kjøpe dem – og det ganske billig også!

Årets tilbudsavis er utgitt, og vi har gått gjennom for å finne ut hva vi selv skal ha, og hva du bør kjøpe. Hold fast på lommeboken – det er mye bra du kan leke med her, altså.

axelAxel

Starter med Slanger, piercing av Hitomi Kanehara (nr.168). Debutromanen til Kanehara er plassert i krimkategorien, noe jeg ikke er helt sikker på at stemmer. Jeg ble sjarmert og overrasket av Autofiction for bare få år siden, så jeg forventer meg en hektisk tekst med en del humor, noe absurd handling og en god slump groteske beskrivelser av Japans underverden. Boken vant en rekke priser da den ble publisert i 2003, og da var forfatteren bare 21.
Blant tegneseriene er det Low Moon av Jason (nr 265) som stikker seg ut. Jason er en tegner og forfatter man ikke alltid faller for med første øyekast, men som drar deg inn med stilistiske bilder og tørr humor. Og det nesten uten å bruke tekst og dialog.
Jeg tror også jeg vil prøve meg på Mann i mørket av Paul Auster (nr.7). Illusjonenes bok var en overraskende god da jeg leste den, så tror jeg  tar sjansen på et nytt forsøk.

Ellers ser jeg at man kan få seg Ringenes Herre, Silmarillion og Hurins barn for under 500 til sammen. Selv eier jeg selvsagt alle (i mer enn en kopi), men dette er tidspunktet å plukke dem opp om de ikke alt står i hylla.

julieJulie B
Jeg vurderer faktisk å kjøpe Min kamp 1 og 2, siden jeg med tungt hjerte etterlot dem i Roma i sommer når jeg flyttet hjem. En annen bok jeg vil ha som jeg allerede har lest er Stille dager i Mixing Part, veldig fornøyelig Loe-bok som jeg kun lånte av noen. Men det er selvsagt de uleste som er mest tiltalende. Hadde gleden av å lese Trude Marstein i høst, og det ga mersmak, så jeg vil nok plukke med meg Ingenting å angre på. Til kidsa ville jeg kjøpt Den hemmelige hagen, tidenes beste barnebok? På saksprosafronten er jeg fristet av Politi og røver av Kjetil Stensvik Østli, som fikk gode kritikker da den kom. De av dere som ikke har lest Røff guide til samtidslitteraturen av Marta Norheim, kan nå få den til odel og eie for latterlige 69 kr, et røverkjøp!

kristinKristin

Jeg er ganske begeistret i år: Vi har Ovenpå er det stille av Gerbrand Bakker (Les om den på Oversetterblogg). Jeg kommer også til å handle Knausgård hele veien – Min kamp 1, 2 og 3, og Ute av verden. Ellers finner jeg mye romaner på loppemarked, og da virker til og med mammutsalg litt overdrevet. Men andre fine bøker: Jeg skal kjøpe Kaja av Olav Gunnar Ballo, en sterk leseropplevelse. Bilder av folk, også kåret til verdens vakreste bok. Og fordi jeg er meg, skal jeg ha Nina E. Høyes praktbok om Det kongelige slott i Oslo (ih!) og Norsk bunadsleksikon I-III. Det er et veldig bra sakprosautvalg som gir bøker uansett hvilke rare interesser du måtte ha.

linnLinn
Katalognr 43: Noveller i samling av Frode Grytten er et klart førstevalg. En murstein av ren kvalitet, kan slukes hel eller deles opp i små biter og være med deg i mange, mange dager og kvelder og netter. Hurra for Frode Grytten og alle hans ord! Så har vi katalognr 150: Dinosaurens fjær av Sissel-Jo Gazan, som jeg har kjempelyst til å lese. Ikke bare fordi hun er dansk og jeg elsker dansker, og heller ikke fordi den heter noe med dinosaur i tittelen, men fordi den virker spennende på en utypisk krim-måte, og det liker jeg. Det elsker jeg. Og til sist, katalognr. 252 anbefales for de som trenger å le høyt av en bok. Dei likar ikkje grovisar i Rotary er helt drøyt morsomme, gamle bilder som Sigmund Falch har laget ny bildetekst til. Litt Jan Stenmark, litt Knut Nærum, litt absurd og fryktelig morsomt.