I dag var det storjurymøte i Oslo i forbindelse med Ungdommens Kritikerpris. Den 3. mars utdeles prisen til en av de 8 nominerte, og disse er da blitt lest og stemt på av elever ved videregående skoler over hele landet. I år er følgende bøker nominert:

Helga Flatland: Bli hvis du kan. Reis hvis du må
Karine Nyborg: Ikke rart det kommer kråker
Gaute Heivoll: Før jeg brenner ned
Jan Roar Leikvoll: Fiolinane
Thomas Lundbo: Synkere og svevere
Tove Nilsen: Nede i himmelen
Mikkel Bugge: Gå under jorda
Nina Lykke: Orgien og andre fortellinger

Tidligere i år tok Flamme Forlag på seg oppgaven å regne ut snittalderen til juryen, som består av Sindre Hovdenakk, Ane Farsethås og Leif Ekle. De kom frem til at juryen har en snittalder på 47,7 år, og sier videre:

Det er ikke pent å aldersdiskriminere. Men Ungdommens kritikerpris har nettopp generasjonstenkning som premiss. Prisen forutsetter at den oppvoksende slekt har en annen litterær smak enn sine foreldre; ellers kunne de like gjerne stilt seg bak (de voksnes) Kritikerpris.

Vi i bokmerker-redaksjonen kan informere om at snittalderen til de nominerte i år er 40,3 år. Yngre enn dommerne, med andre ord. Men la oss for moro skyld gjøre et eksperiment for å få ned snittalderen. Uten et stygt ord om de nominerte – hva med at Gaute Heivoll (33), som allerede har rappa med seg Brageprisen, blir bytta ut med Victoria Durnak (20) og hennes Stockholm sier. Hvordan ville den bli lest av en gjeng med ungdommer som snart kanskje flytter til et annet land selv? Ville den hatt en sjans mot den kritikerroste Ikke rart det kommer kråker, som er skrevet av en av de eldste nominerte forfatterne?

Eller hva hvis plassen til Tove Nilsen (58), som vi jo er fryktelig fan av hadde blitt fylt av novelledebutant Jo Sannem (31) og hans bok De vanlige, ville ungdommene digga den like mye som de digger den som snart stikker av med seieren?

Spennende blir det uansett 3. mars, enten det er den yngste eller eldste forfatteren som stikker av med seieren. Bokmerker-redaksjonen er fan av ungdom som leser og mener kanskje egentlig at det burde deles ut en Ungdommens Kritikerpris nærmest en gang i måneden.

(Og til den som lurer, så er snittalderen i redaksjonen her ca 25,5 år. Ta kontakt på mail om det er ønskelig at neste års jury skal bestå av en ung, optimistisk og litt bitter når det passer seg-redaksjon.)