Med utgangspunkt i en særdeles god idé har Atle Nielsen og Frode Øverli levert et stykke overflødig venstrehåndsarbeid.

Elvis likte ikke fisk og 999 andre ting du ikke trenger å vite

Atle Nielsen og Frode Øverli

Schibsted, 2012

1. En ting du ikke trenger å vite om Elvis Presley

Elvis likte ikke fisk.

1000.   En ting til du ikke trenger å vite om Elvis til slutt

Det er mulig Elvis ikke likte fisk, men han var til gjengjeld usedvanlig glad i peanøttsmør. Og Iskrem. Og hamburgere. Og etter hvert i mye annet. Da han var i militæret i 1960 veide han ca. 85 kilo. Da han døde i 1977, veide han ifølge nesten sikre kilder 130 kilo. Han la med andre ord på seg 45 kilo de siste 17 årene av sitt liv. Elvis skulle nok spist litt sunnere mat ja. Men dessverre likte han ikke fisk…

Mellom disse to ramser Atle Nielsen opp 998 ting om fotball, musikk og andre av livets viktigste ting som du ikke trenger å vite. Er dette en bok du trenger å lese? Overhodet ikke, selv om den er tidvis ganske underholdene. Jeg sier «tidvis» fordi den med ujevne mellomrom glir over i det irrelevante og uinteressante. God trivia er morsomt og det fungerer som humoristiske digresjoner i ellers alvorlige sammenhenger. Opplysning 159, om The Den, er akkurat i denne kategorien: «Gratishaugen utenfor Milwalls gamle bane The Den ble kalt «Jews’ Hill».» Temmelig triviell informasjon i den store sammenheng, men artig å vite, og festlig å nevne om samtaleemnet er fotball, stedsnavn, respekt for religion eller etniske og religiøse minoriteter. Opplysning 182, derimot, «Det er mange puber i Storbritannia», faller i kategorien irrelevant. Ikke er det en presis faktaopplysning, og dermed umulig å briefe med i festlige lag, og ikke er det noe de fleste av oss uansett ikke vet. Det gir meg som leser absolutt ingenting ekstra. Flere av opplysningene lider av samme upresishet. 305 forteller oss at «Blues Brothers (1980) har verdensrekorden i knusing av politibiler på film.» Ok, interessant nok, men hvor mange politibiler ble faktisk knust i filmen. Til sammenligning har de i 292 funnet ut at «I Quentin Tarantinos Pulp Fiction fra 1994 blir ordet fuck brukt 257 ganger.» Se det, det er presis og interessant trivia.

Det er få ting jeg her i verden jeg tar like alvorlig som trivia. I så måte er herrene Nielsen og Øverlies bok historien om en særdeles god idé som har blitt dårlig gjennomført. I tillegg til nevnte slepphenthet i valg av Elvis’ syn på fisk og 999 andre ting vi ikke trenger å vite er boken i en utpreget  lite hendig format. En nett og lett pocketbok fylt til randen av festlig og obskur trivia ville vært perfekt toalettlektyre. I stedet utfolder Nielsen og Øverli seg over 400 sider i A4-format og med stive permer. Nei, i stedet for å bruke 349 kroner på dette venstrehåndsarbeidet bør du heller kjøpe nyeste Pondus-bok. Tegneren er den samme, men innholdet er tettpakket og morsommere.