Bokomslag som viser et tjern i mørketMaretorn
Tone Almhjell
Gyldendal Norsk Forlag 2016

Vindeltorn
Tone Almhjell
Gyldendal Norsk Forlag 2015

Er du av samme årgang som meg tar du Bokomslag som viser skog i mørketmuligens for gitt at vi snakker om BBC-serien som gikk hver påske på NRK. Hvis du av en eller annen grunn kun har sett de nyeste filmene, så har du faktisk gått glipp av noe. Noe av gleden lå i manglende sensur. Her var snakkende dyr, konspirasjoner og skumle hekser tilgjengelig tidlig om morgenen. Muligens var det skummelt for minst halvparten av barna som så på. Savner du magien fra den gang har jeg løsningen. Bøkene Vindeltorn og Maretorn er perfekte for deg som elsket Narina, som savner pratende, kloke dyr og som vil gjenoppleve barndommens magi. Om du noen gang har hatt et kjæledyr du elsket er bøkene en perfekte for deg.

I Almhjells verden havner kjæledyr som har vært elsket av et barn i en egen verden når de dør. Her har de samfunn med laug, vertshus og hygge (jeg tenker litt Narnia møter the Shire). Her eksisterer det som disse barna fantaserer og drømmer om, men dessverre også marerittene. Dersom det oppstår kriser kan dyrene tilkalle hjelp fra et barn, en vindeltorn, for å rydde opp i situasjonen. Dette skjer med Lindelin i Vindeltorn og på en måte, men ikke helt, med Niklas i Maretorn. Barna må være modige, for i kjæledyrenes verden er det både troll og andre skurker som må bekjempes. Det er en reise der barna lærer at å være modig ikke er det samme som å ikke være redd, og hvor de vokser med oppgavene. Akkurat slik det skal være i en eventyrbok. Almhjell bygger opp spenningen godt, med god driv. På et tidspunkt ble det faktisk vanskelig for meg å legge fra meg boka for å amme og stelle vesla.

Tone Almhjell treffer meg rett i nostalgien. Blinkskudd. Jeg er solgt. Hun frir til mitt 10 år gamle jeg, hun som skrev egne historier om snakkende dyr og drømte at alle kosedyrene kom til liv om natten, og hun får et ubetinget ja! Vindeltorn og Maretorn er slik fantasy for barn og unge skal være. Den er spennende, passe skummel, og modig, med et plott der du får lov til å være med å finne skurken og føle deg smart og modig selv. Hovedpersonene er dessuten både tøffe og redde, smarte og litt dumme, naive og oppfinnsomme,  og man blir glad i dem.

Disse bøkene anbefales på det varmeste til alle kjæledyrelskere, Narnia-fans og ikke minst barn som enda ikke har oppdaget gleden med snakkende dyr og magiske verdener.