Jeg tar ofte meg selv i å lese bøker av mannlige forfattere, om mannlige hovedpersoner. Gang på gang når jeg skal liste opp favorittforfatterne mine, så er de første som dukker opp i hodet mitt menn. Oda Bhar, også kjent som Bharfot, ga etter sesongens første Bokprogrammet på NRK2 Anders Heger kudos for å liste opp en kvinne blant alle sine menn i lista over forfattere som skrive. Det er viktig å ikke glemme kvinnene, og siden det neste bokprogrammet skal handle om kvinnelige helter i litteraturen, er ikke vi i Bokmerker dårligere enn at vi stiller med en helt egen topp 5-liste over kvinnelige skikkelser i litteraturen som fortjener litt ekstra oppmerksomhet akkurat i dag.

Vi ruller vel bare i gang, gjør vi ikke?

5. Mathea fra Jo fortere jeg går jo mindre er jeg. (Oktober forlag, 2009)
Den boka her, folkens. Den boka her. Ikke overraskende vant Kjersti Annesdotter Skomsvold debutantprisen i fjor med denne lille perlen. Mathea er gammel, og ting hun er god på er å strikke ørevarmere og… ja, det er kanskje det. Ting hun er ikke så god på er å snakke med folk, eller i det hele tatt å la verden få vite at hun finnes. Da jeg leste denne boka hadde jeg en konstant følelse av gråten i halsen og latteren på lur, og Mathea er en av mine nye favorittromankarakterer. Trist, sårt, forferdelig morsomt og veldig, veldig gjenkjennelig.

4. Rebekka i Helene Flood Aakvaags Heis med Houdini, (Gyldendal Norsk Forlag, 2008)
Da jeg leste denne boka i 2008, ble jeg ekstremt glad i Rebekka. Hele boka er fortalt fra hennes ståsted og jeg ser for meg at hun har ganske mørk stemme, at når hun forteller noe morsomt, så gjør hun det litt som om hun ikke selv synes det er morsomt. Hun er den kuleste jeg vet om, samtidig som hun på mange måter er den mest mislykka. Å gå på en smell på vei ut i voksenlivet har aldri blitt gjort smoothere, jeg lover.

Mamma sier til meg at jeg bør ta meg en jobb.
– Dersom du ikke vil studere, sier hun, – så bør du få deg en jobb.
– Jeg skal studere, sier jeg. – Jeg tar grunnfag i historie.
Jeg graver i veska for å finne studiebeviset mitt, så jeg kan vise henne.
Det at jeg skal studere, er en halvsannhet, hvis man kan kalle det dét. Det vet jeg, og det vet mamma også.

3. Lyra i Philip Pullmans fantastiske trilogi His dark materials, (trilogien fullført i 2000, norsk oversettelse Den mørke materien, Aschehoug, 2002)
Dette er en jente som har vært på heltelista mi lenge. Helt fra jeg leste om henne da jeg var 14, og 17, og 19 og nå sist 23. Vi følger henne fra hun er 11 år i første boka, og til siste bind der hun er på vei til å bli en ung kvinne, og for en tjej, dere. Tøffere enn toget og hjertet utenpå kroppen, som alle andre bra jenter jeg kjenner i virkeligheten.

2. Maria i Jakob Ejersbos Nordkraft (norsk oversettelse, Aschehoug, 2006).
Jeg blir aldri ferdig med denne boka. Når hun sitter på trappa, med alle klærne sine i en søppelsekk og har gått fra kjæresten sin, når hun sitter på toget med Hossein og stirrer ut av vinduet, når hun ligger på sofaen og sliter etter noe dårlig hasj – når hun blir beskrevet i all sin alminnelighet, jævlighet, enkelhet og menneskelighet, da er Maria min heltinne.

1. Astrid Smart i The Accidental, (norsk oversettelse Levende bilder, Pax Forlag, 2006)
I denne boka, og i alle andre bøker av Ali Smith (dagens oppfordring: les henne!), så er det flust av kvinneskikkelser å bli fan av, forelska i, imponert over og beundre. Jeg kunne valgt å snakke om Imogen, eller Anthea, eller Robin fra Girl meets boy, som jeg nylig har lest, eller jeg kunne snakket om Amber, også fra The Accidental, for Ali Smith skriver faktisk om de beste jentene, men jeg velger å vise dere bittelitt av Astrid. Hun får æren av å starte boka, ved at hun filmer soloppganger, og om jeg hadde lest denne boka da jeg selv var 14, så hadde jeg, uten tvil, villet være henne.

Astrid is taping dawns. There is nothing else to do here. The village is a dump. Post office, vandalized Indian restaurant, chip shop, little shop place that’s never open, place for ducks to cross the road. Ducks actually have their own roadsign! – The Accidental

em