Med støv på hjernen
Eva Ramm
Aschehoug, 1959

Chick lit var bedre før. Det er i alle fall min påstand etter å ha lest meg gjennom hyttehyller med Oldemors blå tekopper, Annik Saxegaard og Evy Bøgenæs. Siste skudd på stammen for min del var Med støv på hjernen. Boken handler om en oppgang i en drabantbyblokk på femtitallet. I sentrum står Randi Svendsen, den mest ivrige og teppebankende lille husmor. Hver annen uke vasker hun vinduene, hun koker klesvasken selv og nåde den mannen som forsøker å legge føttene i sofaen. Fru Svendsen har følge av fru Hansen og alle de andre fruene – de samles og konkurrerer over husarbeidet. Det tar jo aldri slutt! Ikke før har man vasket gulvet skal det vaskes igjen. Bokstavelig talt.

Hør på tante Edna! (Her i filmversjonen med Wenche Foss)

Hør på tante Edna! (Her i filmversjonen med Wenche Foss)

I en nabooppgang bor Edna. Edna sitter i styrer og stell, engasjerer seg i saker – og vasker ikke mer enn høyst nødvendig. Selvfølgelig blir det oppstyr når Edna forteller alle husmødrene at de bryr seg mer om hva naboen sier enn hva mannen deres synes: Ikke rart mennene deres er utro! Hvor morsomt er det vel å være gift med en som bare maser om vaskemiddel?

I 2013 gjør vi helt latterlig lite husarbeid sammenlignet med damene på femtitallet, takk til vaskemaskin, oppvaskmaskin, robotstøvsugere og generell slendrian (halleluja!). Likevel traff det et eller annet i meg å lese denne boken. For ja, i disse mammabloggtider og interiørbloggtider: Får du ikke av og til følelsen av at noen damer fokuserer mer på hva internett (=naboen) synes enn hva mannen synes? Edna er ikke nådig med slike damer:

– Husmødre! skrek hun til slutt. – Gjør litt ut av livet også! Legg kraft og energi i å gjøre ekteskapet spennende, avvekslende og morsomt. Og skulle det av og til komme til å stå mellom husmoræren og ektemannen, så velg da i all anstendighets navn ektemannen!

Med støv på hjernen er først og fremst veldig morsom. Den er også lettlest og med et festlig språk, så det er ingenting i veien for å bruke noen timer her. Moralen om at husvask ikke er det viktigste i verden går hvertfall rett hjem hos rotehuer som meg – men moralen om at du skal (ifølge Radikale Husmødres Forenings statutter) «gjøre mest mulig for å øke sin fysiske og psykiske tiltrekningskraft overfor egen mann (og andre) ved å sørge for at kroppsvekten aldri avviker mere enn 2 kg oppad eller nedad fra normalvekten»… Hei, kremt… For ja, boken er fra Mad Men-æraen, og i stedet for å leve for husarbeidet skal du leve for ektemannen din. Hvis ikke er han utro. Og det er din skyld.

Du finner boken på biblioteket – her i Oslo på hovedbiblioteket og ironisk nok i drabantbyens høysete Lambertseter filial. Filmatiseringen av boken, Støv på hjernen, er kanskje enda mer kjent. Den ligger her. Se den også; se den gjerne. Men ikke glem boken, a du!