Fra en bokhandler i Skottland til en bokhandler i Oslo og hans historie om å starte sin egen sjappe og hvordan det har gått.

Pil Cappelen Smith driver, sammen med Andreas Cappelen, bokhandelen Cappelens forslag i Oslo. Den ligger midt i sentrum, i Bernt Ankers gate 4, og har overlevd i flere år. Det begynte med startkapital fra arv og oppsparte midler og en hårete drøm om å drive bokhandel, og den har overlevd, på håret, ved at de ikke har tatt ut lønn, men drevet frivillig, ved hjelp av andre frivillige, ved å holde arrangementer, og ved hjelp av en utgivelse av Cappelens Forslags konversasjonsleksikon 1 og 2 som de har utgitt – også ved hjelp av frivillige. Jeg er ikke innom sjappa så ofte som jeg skulle ønske, men jeg er aldri innom uten å kjøpe noe. I fjor lanserte Pil KONK-O-METERET, da sjappa igjen var på konkursens rand. Et siste forsøk på å unngå å lukke dørene for godt. 

Ved å legge ut en melding på Facebook-sida nådde de ut til faste og nye kunder, og ikke minst, alle de som en gang var innom, men ikke like ofte som de skulle ønske. Bokhandelen ble skrevet om i flere medier og de økte salget med 600%. De overlevde. Heldigvis!

Her kan dere se en Ted-talk med grunnlegger Pil der han snakker om å ha ville ideer, om å be om, og få, hjelp fra andre, om alt de har fått til med sin lille bokhandel. Se den, og besøk bokhandelen hvis du har sjansen. Om du ikke finner en bok du vil ha, så har de god kaffe også. Og alltid en morsom historie på lur, hvis du tør å si hei og slå av en prat.