Bibsys goes google i sin nye versjon. Og jeg liker det jeg ser.

Bibsys er altså bibliotekssentralen til universiteter og høyskoler i Norge. Gjennom søkemotoren Bibsys Ask får du tilgang til 5 294 349 unike boktitler ved alle bibliotek i UH-sektoren. Det er med andre ord ikke alltid like lett å finne frem til den tittelen du søker, for ikke å snakke om et tema. Men nå er heldigvis den nye betaversjonen til søkemotoren Ask blitt tilgjengelig for alle, og jeg slenger meg selvsagt på teknologibølgen.

Layouten til 2-eren er relativt lik Ask 1, men man merker med en gang at det er gått noen år siden forrige oppdatering. La meg ta et eksempel. Jeg taster inn «sult»  i søkefeltet i Ask 1. Da får jeg opp en liste på ti bøker som inneholder ordet «sult» i tittelen. Jeg kan så klikke meg videre til neste side, og neste side osv. Dersom jeg ønsker å avgrense søket mitt, må jeg klikke meg inn på «avansert søk» og prøve på nytt. Helt standard.

Taster jeg inn det samme ordet i Ask 2, får jeg ikke bare opp en liste med bøker, men også en liste med aktuelle forfattere. Jeg kan begrense søket mitt til fagfelt, og jeg får opp forslag til underordnede emner («hungersnød»). Hvis jeg for eksempel er på jakt etter Hamsuns Sult, kan jeg da klikke meg inn på humaniora, og vips! forsvinner alle samfunnsfagrelaterte bøker om matkrise og utviklingsøkonomi. Jeg får også opp en graf som viser spredning i årstall på de ulike bøkene hvor jeg kan velge tidsintervall ved å klikke på søylene.

Det er likevel to ting som topper listen over hvorfor du bør bytte til betaversjonen. For det første gir den deg nå forslag til bøker og forfattere mens du taster inn søkeordet, akkurat som i google. Det er veldig praktisk dersom du er usikker på stavemåte, men det sparer også tid. For det andre har du nå en scrollfunksjon som gjør at du slipper å bla for hver side. Himmel så digg å bare kunne fortsette å scrolle side etter side til evig tid!

Det er klart at ingenting av dette er virkelig hightech, men når brukervennlig teknologi når statlige institusjoner, er jeg villig til å gi litt positiv reklame. Den nye betaversjonen har noen bugs, men de er ikke på langt nær så irriterende og høyfrekvente som de google presenterte for oss ved sin lansering av google wave. Med andre ord ingenting å bekymre seg for. Det er bare å sette i gang å søke seg inn i evigheten. Enjoy!