Denne posten er påvirket av min nåværende tilstand her jeg ligger i sengen med lappy på fanget. Halsen brenner og feberen går opp og ned som en jojo. En typisk tredagers halsesyke henger over meg. Det gjør mest vondt, men er også litt deilig. Nå får jeg endelig tid til å lese litt. Men hva velger man?

Sykelitteratur synes jeg er en egen sjanger. Det må være noe lett, men fengende. Ikke for dårlig, for da blir man sur. Heller ikke for innviklet, for da sovner man. Sykesengen er tiden for å ta frem gamle klassikere og fordype seg i de gode historiene. Da jeg var liten, var det bare én serie som gjaldt, nemlig Frøken Detektiv. Og jeg leste den bare når jeg var syk. Bøkene er helt ideelle – korte og spennende fra første side. Yndlingsboken var Frøken Detektiv og tvillingsaken. Jeg ville tro mange har et liknende forhold til Hardyguttene eller Fem. GGP (gode gamle pikebøker) og GGG (gode gamle guttebøker) er alltid en fryd å lese.

Nå leser jeg Moby Dick, og det passer perfekt. Jeg fikk aldri lest den i riktig alder (som ifølge sikre kilder var på ungdomsskolen). Historien er så drivende at jeg har vansker med å legge boken fra meg – det er en skikkelig eventyrroman av beste sort. Men den er skamtjukk, så du blir lett liggende et par dager.

Dersom du bare er utsatt for en lett forkjølelse, er nok Den hemmelighetsfulle øya av Jules Verne et bedre valg. En gruppe menn strander på en uoppdaget øy etter et forlis med luftballong under borgerkrigen i USA. Her må de bygge opp sivilisasjonen på nytt. Ypperlig for skapkjeminerder og biologer.

Krim hjelper mot alt, og her er det et tonn å ta av. Jeg nevner raskt et par klassikere. Sort messe av John Dickson Carr er obligatorisk pensum – liket ligger på soverommet, og døren er låst fra innsiden. Et klassisk mysterium. Kortene på bordet av Agatha Christie er min yndlingsbok av krimdronningen. Kanskje fordi bridge spiller en så stor rolle. Av hørespill er God aften, mitt navn er Cox absolutt å anbefale. Dønn underholdende i god gammeldags gangsterstil.

Hvis denne sykdommen henger i en stund, tenker jeg å prøve meg på Gullivers reiser, friske opp Alice i eventyrland og kose meg med Robinson Cruso. Og, ja, jeg leser dem alle på norsk. Jeg er tross alt syk.

Hva leser du på sykesengen?