Regines bok
Gyldendal Norsk Forlag, 2010
287 s.

I desember 2009 døde Regine Stokke av akutt leukemi. Jeg var, som mange andre, en fast leser av bloggen hennes, og gråt for en jente jeg aldri hadde møtt, men som jeg likevel hadde stor sympati med. Hun brukte bloggsjangeren til noe av det som den er best på – personlige erfaringer fra noe som de fleste (heldigvis) ikke vet så mye om.

Jeg begynte å lese boken etter å ha vært på lanseringen på onsdag, og jeg la den knapt fra meg. Jeg har lest mye av det før, men det grep meg likevel å lese det igjen. Særlig var det sterkt å lese morens beskrivelse av Regines siste dager, og dagene etter dødsfallet.

13. august 2009
Det er vanskelig å se for seg en fremtid etter alle de dårlige nyhetene jeg har fått. Det er utrolig hardt å sitte og høre på at venner snakker om fremtiden sin, hva de skal bli osv. Jeg blir ikke inkludert i disse samtalene. Jeg liker egentlig ikke å snakke om det heller. Det er et sårt tema.

Boken er skrevet i et hverdagslig, liketil språk som gjorde seg bedre på bloggen enn mellom stive permer. Det upretensiøse språket gjør likevel at vi kommer tettere på livet til en helt vanlig 17-åring, som opplevde noe helt forferdelig. Hennes siste bloggpost ble skrevet to dager før hun døde.

1. desember 2009
Jeg kan vel dø når som helst nå, og det kjenner jeg utrolig godt på kroppen også. Jeg har aldri vært så syk før, og det er en utrolig skremmende følelse. Men jeg er i hvert fall mindre rett for å dø nå enn før. Kanskje fordi jeg er så sliten og utmattet og har så vondt.

Regines bok inneholder ikke bare tekstene hennes, men også mange bilder hun har tatt og malt. Fotografiene hennes er nok hennes sterkeste side, de er gode uavhengig av fotografens alder. De mange bildene og det enkle språket gjør dette til en tilgjengelig bok, som ikke distanserer seg fra ungdom på Regines egen alder. Jeg håper at dette er den nye Anne Franks dagbok – både Regine og Anne var tenåringsjenter med et ærlig språk som forteller om ekstreme situasjoner.