Denne spalten er inspirert av Bokhoras Fredagsfrågan, og nå hadde de nettopp et interessant fråga: Vilken bok skulle du vilja ge en känd person? Vi oversetter spørsmålet til norsk, og sukker over at de vakre konjuktivformene forsvinner, og spør Hvilken bok vil du gi til en kjent person? Som vanlig setter vi pris på å høre fra deg også!

kristinKristin
Umiddelbart tenker jeg å gi en viktig bok til statsministeren, eller «How to be a woman» til likestillingsministeren eller noe slikt, men kanskje er det ikke der boktipsene mine kommer best til nytte. Nei, jeg vil heller gi en bok jeg liker godt til en jeg person jeg liker godt. Pluss og pluss blir pluss.
Jeg tenkte faktisk på det her om dagen, at jeg lurte på om Intet av Janne Teller er oversatt til engelsk. I så fall ville jeg sende den til John Green, ungdomsbokforfatteren fra USA som har skrevet The fault in our stars og Looking for Alaska, blant annet. Green skriver intense og ærlige bøker om ungdomstiden, og jeg er blitt helt frelst. Ingenting (som boken heter på norsk) er et mørkt hull og er en bok som ryster ved det innerste i deg. Ungdomsbok? Den er for alle aldre. Anna Katharina har skrevet om den på Bokmerker her. Jeg tror den kunne vært inspirerende for Green å lese, og på en eller annen måte finnes det noen møtesteder mellom hans bøker og Intet.

Bilde tatt 28.11.13 kl. 23.45 #2Lena
Hvis forutsetninga kan være at Ellen DeGeneres forstår norsk, ville jeg gitt henne Kjersti A. Skomsvolds diktsamling Litt trist matematikk. Den er så kul og fin og morsom, og jeg tror Ellen ville likt den. Og så kunne Ellen invitert Skomsvold til showet sitt (hvor jeg selvfølgelig ville være i publikum) – DET er et møte jeg kunne tenke meg å se.

Jeg kunne også tenke meg å gi hvilken som helst av Merethe Lindstrøms novellesamlinger til Rebekka Karijord. Det er mange stemninger å finne i Lindstrøms tekster, og kanskje kunne de inspirert Karijord til å skrive et nytt album fortere enn svint.

 

linn

Linn
Jeg ville gitt Furuset til kent hvis jeg hadde turt. For boka er jo på en måte til dem.

Ellers tenker jeg at hvis jeg hadde vært venn med Miranda July, så skulle jeg kjøpt Miriams boksingel Vi kommer i fred til henne, og Frøydis sin debutbok Hver morgen kryper jeg opp fra havet. Tror July kunne likt de to tjejsa like godt som jeg liker dem.

 

 

Megmeg (2)Nordis
Først: kjendis, ikke så lett å velge en kjendis, men tror jeg går for Helle Helle, en av mine favorittforfattere. Jeg vil egentlig gi henne en bok hun selv har skrevet, Ned til hundene. Jeg hadde den med meg da jeg reiste til Paris. Alene. I to uker. Jeg leste boken mens jeg satt alene på café eller på en benk i en park, og skrev notater i hele boken. Jeg følte meg mer og mer som en karakter i Helles romaner. En ung jente som egenhendig plasserer seg selv i litt merkelige situasjoner.

 

 

16047_313469575164_8313185_nRose
Jeg er enig med Kristin om at det kunne være fristende å ikke bare sende Morans bok til likestillingsministeren, men også alle homoeventyrene jeg kan oppdrive. Men det ville kanskje være litt fåfengt, og jeg håper at venstresiden tar jobben med å fortelle henne at frihet handler ikke bare om skattelette, men også om frihet fra trangsynte statsråder. Jeg velger meg derfor en kjent person utenfor politikken, og ser for meg at Tone Damli Aaberge  ser etter en barnebok til sin førstefødte. Så glad for at du spør, Tone! Jeg kjøpte Vår i Vrimleby fra Samlaget til en liten vrimlegutt før sommeren, og det var en stor suksess (han vet ikke ennå, men det er en del av plan for å snike inn så mye nynorsk som mulig før han oppdager alle fordommene). Boka har fine bilder fra Vrimleby med masse action, og alle skilt på nynorsk. Fordi det ikke er tekst kan mor eller far dikte en ny historie for hver gang, og da går man ikke så fort lei. Vrimlebarnet kan også finne på små fortellinger, så her er det moro for begge generasjoner. Dessuten er sidene ekstra tykke, så boka tåler gnaging og kasting.

 

Fortell om deg selv i kommentarfeltet, a!