På NRK ligger det ikke bare podcaster fra P3, men også en hel haug med hørespill – og blant krimperler og radioteater, så finnes den gylne skarabeen Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe og Kay Pollak. Hørespillet er produsert for NRK i 1979, selve boka som det er basert på utkom i Sverige i 1978. Mitt forhold til denne fortellinga begynte med at jeg leste boka som barn – igjen og igjen, flere somre på rad. Jeg tok dette opp igjen som voksen etter å ha funnet et eksemplar på ei hytte vi lånte da jeg var tidlig i 20-åra, og nå blir det ikke sommer uten. For noen år sida fant jeg hørespillet på NRK og dette har blitt en fast del av mine sommerferier i 30-åra. 

Kort om handlinga for dere som ikke har lest den ti ganger eller fler: Vi møter ungdommene Jonas, David og Annika som en sommerkveld ramler over et mysterium i Småland i Sverige med Jonas’ nye båndopptaker som fanger opp en mystisk beskjed. Gjennom 12 episoder følger vi deres jakt på en gammel egyptisk statue som ser ut til å ha blitt tatt med fra Egypt til Småland for over hundre år siden, de kommer over noen gamle brev som avdekker en ulykkelig kjærlighetshistorie og hele tida er det tordivler i lufta som mer eller mindre tilfeldig leder dem videre mot løsningen på historien om den mystiske statuen, tapt kjærlighet og tomme gravkister. 

Selve hørespillet passer kanskje best for de som har hørt det før og hører på for nostalgiens skyld. Man hører godt at det ikke er produsert i fjor, men for 40 år sida – eller, hvis du spør samboeren min som har måttet høre på det flere somre på rad nå og hele tida spør: hva er disse gamle greiene du hører på? Så mener han nok det. Jeg mener at det ikke blir sommer på ordentlig uten å ha hørt ekspresstoget fra Malmö til Stockholm kjøre forbi Jonas, David og Annika tre minutter og 28 sekunder senere enn vanlig – og alt som skjer etter dette. 

Du kan høre det du også her, dersom du ikke bare vil lese boka sjøl – det anbefales også.