Så – sommerlesning. Hva er planen for de neste to-tre månedene? Enten det regner eller er strandvær i sommerferien, så er sommerferie for mange synonymt med leseferie. Jeg har vært i syden med en bag full av bøker, jeg har vært på hytta og droppa en fest for å lese ut Twilight, jeg har lest masse på festival og selv om ferien i år tilbringes hjemme i Oslo, så er det nok av lesetid å slå ihjel.

Det er nettopp det sommerferien gjør, den frister med mange dager i strekk der du skal gjøre lite annet enn å ligge på stranda, på et pledd, i en hengekøye eller rett på gresset, og da gjerne med en bok i hendene. Bokhandlerne satser på pocket og strandkundene lar ikke vente på seg, alt i midten av mai strømmer de til kassa, pocketstabler i hendene og strandnettet på skulderen. Det går mye i lettere litteratur, det jeg kaller strandbøker betyr gjerne jentebøker med duse omslag (Sophie Kinsella, Marian Keyes), ungdombøker som Twilight og The Hunger Games, og krim. Den som sier at påsken er en krimhøytid, den har ikke jobba i bokhandel om sommeren.

Der noen velger seg underholdningslitteratur om sommeren, så er det andre som kaster seg over klassikerne de aldri rakk å lese – hverdagslesing og ferielesing skiller seg fra hverandre på den måten. Det er lettere å holde tritt med Thomas Mann når du kan lese i mange timer hver dag, når du har tid til å fordøye boka. Ikke at jeg skal være den som anbefaler folk å hive seg over alt det de aldri har tid til å lese ellers, for jeg er en av de som bruker sommeren på re-lesing. Sommerferien betydde å få låne noe jeg følte var hundre bøker på biblioteket, og mange av mine beste leseminner kommer fra sene julikvelder med lommelykt under dyna og lyden av farmors tøfler mot gulvet utenfor rommet mitt.

Så selv om jeg er blitt voksen, og prøver å lese nye bøker, gamle bøker, kanoniserte bøker og vanskelige bøker, så må jeg innrømme at sommeren for meg er en tid for å gjenfinne den gleden jeg husker fra jeg var i den verste slukealderen av litteratur. Maria Gripes Tordivelen flyr i skumringen mens det regner i bakgården på Bare Jazz, Jakob Wegelius’ Spionene i Åreborg mens det tordner utenfor vinduet, Bibbi Bokkens magiske bibliotek en ettermiddag på Huk og kanskje Markus og Diana-serien på togtur til Bergen. Jeg har nok av tid.

Hva er deres sommerlesningsplaner?