Når er den verste tiden å være gratislitteraturkritiker finansiert av studielån? I mai selvsagt, når alle koser seg på Lillehammer, mens vi må være hjemme og studere. Dagbladet melder at alt var godt, selv om Klassekampens kommentator på lørdag murret over at Snåsamannen var invitert. Kulturhuset på P2 har debattert hvorvidt litteraturfestivalen bør kvitte seg med historien, og droppe Sigrid Undset pliktløpet hvert år. Vi bryr oss ikke så mye om det, men foreslår at festivalen flyttes ut av eksamensperioden, så kommer vi mannsterk. Og i motsetning til Solstad lover vi å ikke surmule dersom maksgrensen på quizlagdeltakere endres.

Hurra for årets bursdagsbarn! Måtte han få lov å ha så mange han vil på laget, han er jo norsk samtidslitteratur personifisert, tross alt. Foto: Tom Sandberg (Oktober forlag)

I det hele tatt er det mye vi ikke får være med på, ingen har for eksempel ringt og spurt om vi vil være med i det eksklusive kvinnenettverket Høye hæler.  Dette til tross for at vi hovedsakelig er jenter med ambisjoner om å påvirke samfunnet … eller, bli inspirert, mente vi selvsagt. Det virker så gøy å være med i en skummel konspiratorisk maktkonsentrasjon av hotte kvinner, som gutser på og kaller den mannlige journalisten ”søt” når han stiller kritiske spørsmål. Dessuten, vi tipper de serverer cava, og tapas, og det er det beste vi vet.

Mulig det rett og slett er slik at litteraturstudenter ikke er brukenes til verken flytting av makt eller litteraturfylla på innlandet. Kanskje er vi mer egnet for poesiens tjeneste, og kan svare på utlysningen om en personlig poet. Potensialet er der, kan du ikke beskrive dine egne følelser uten å ty til klisjeer gjør vi det gjerne for deg.

I verste fall, om du er arbeidsledig, og uten en litteraturrelatert jobb, kan du alltids være med å påvirke bokhøsten på lavt nivå, og stemme på hvilket av omslagene til Mette Karlsviks kommende Björk-bok du liker best. Gode muligheter for bloggere som uansett er vant til å bli betalt i form av gratis pocketbøker.

Gratisarbeid skal en ikke kimse av, og i Norge er det i alle fall en viss tradisjon for å betale de nederst i systemet. De gjør arbeid en veltrenet ape kunne gjort, men hvor finner man en god ape i disse tider? Så dersom du er i en nummen forlagsjobb der du henter kaffe og kopierer ting, trøst deg med at de i alle fall har det verre i USA. Der folk står i kø for å gjøre gørre ting, for ingen betaling og elendig behandling. En tidligere intern har skrevet bok om praksisen og bestrider lovligheten av systemet.

Drømmer du om stilling som gjendikter, kan du helt gratis få være med å twitteromskrive James Joyces Ulysses. Ingen lønn, men mulighet for å være en del av den spennende nye medievirkeligheten, være et fenomen, og få bevise for twitterkretsen din hvor utrolig belest du er. Innse det, det er en sykt god deal, selv uten betaling. Salons skribent Drew Grant har forsøkt seg:

1. Bloom’s breakfast: nutty gizzards, giblet soup, roasted heart, liver slices, fried hencock(?) with crumbs, and kidneys that tasted like pee.

2. @mollybloom: Yes?

3. Just checked into @ BarneyKpub. Pro-tip: great for drinking and sports talk; stay away from politics & religion. #antisemiticcyclops

Dette kan du gjøre bedre, vi har trua!

En fyr har mistet jobben, etter lang og tro tjeneste, men takker sin forfatterskaper for muligheten. Alan Rickman takker J. K. Rowling for tiden som Snape i Harry Potter. På en helside i Empire. For å si det med ungdommens språk, vi <3 han.

Måtte hans talent bli bevart i nye adapterte romaner. I mellomtiden, traileren til sommerens viktigste film, vi klarer ikke å puste.

Ha en fin litteraturuke, tips oss på nyheter@bokmerker.org!