Denne litteraturuka har vært smekkfull av litteraturarrangement av varierende kvalitet, og Siden sist-redaksjonen har sneket seg med på flere og kan rapportere om det du, den jevne bokmerkerleseren, kanskje gikk glipp av.

Julia Kristeva var i byen for Kristeva-dagene som ble arrangert av Høgskolen i Oslo i samarbeid med Holbergprisen og Litteraturhuset, 24.-26. september. Da hadde dere sjansen til å høre Vigdis Hjorth og Hanne Ørstavik i samtale med henne. Noe ca 500 mennesker benyttet seg av, selv om det ble registrert at forfatter Preben Z. Møller gikk halvveis ut i programmet.

Pedro Carmona-Alvarez leste fra, og snakket om, sin siste bok Rust på Norli i Universitetsgata torsdag 1. oktober, i samtale med Linn Rottem som jobber på Litteraturhuset. Der var det ingen som gikk halvveis, men mange som kom halvveis inn i programmet.

ikkeforlatmeg

LITTERATURRELATERTE FESTER

Tirsdag var det feiring av Stig Sæterbakkens 25-årige forfatterskap, samt lansering av hans siste bok, Ikke forlat meg, hos CappelenDamm. Eldre favoritter du kan kjøpe i pocket hvis du ikke har råd til å koste på deg hans siste, er blant annet Besøket og Usynlige hender. Vi regner med at feiringen ble en jubilant verdig, og håper på 25 nye år med skriving.

Siden vi er inne på fester, så var det i går, 1. oktober, lanseringsfest for det siste nummeret av litteraturtidsskriftet Vinduet på Bar Babylon. Det var, etter hva jeg hørte, opplesninger av diverse bra folk. Dette kom undertegnede dessverre for sent til, men folk virket glade, så vi får håpe de var fornøyde med programmet. Jeg kom heldigvis ikke for sent til å få lest nummeret, som jeg tok med meg hjem, og det inneholder et særs fint intervju med debutant Kjersti Annesdatter Skomsvold, samt artikler om Kjell Askildsen, Philip Roth og Ann Jäderlund. De advarer mot å la baldet ligge i ‘skal lese’-haugen altfor lenge, for neste nummer kommer altså allerede i desember. Hurra!

DELVIS SELVBIOGRAFISK

Ari Behn ligger henslengt i en divan og snakker om sine reiser til Marokko og Gibraltar-stredet, og vi er så heldige å få lov til å ta en reise til Aris indre, det er vi vel alle glade for? I intervjuet kan man lese at Ari aldri drikker vin til under 500 kroner, at han ikke hadde sex i Marokko og at han skriver delvis selvbiografisk. Ja, hovedpersonen i hans siste bok er jo tross alt kvinne, men ulikhetene stopper kanskje der?

NOBELPRISEN I LITTERATUR

Også har vi kommet til ukas høydepunkt på litteraturfronten, nemlig hviskingen i krokene om hvem som får æren av å bli tildelt Nobelprisen i litteratur. Bob Dylan fortjener Nobelpris, skriver Thor Bjarne Bore på bloggen sin. Om du har noen tanker rundt hvem du mener bør få prisen, så kan du dele dem på Twitter.

På lista over kandidater finner vi også norske Kjell Askildsen, som fylte 80 år 30. september. En kilde på tidligere nevnte Vinduet-lansering sa at Sivert Høyem, tidligere vokalist i Madrugada, er ganske fan av Askildsen. Han gir visst bort bøkene hans til jenter han liker. En tradisjon jeg synes er fin, og håper at flere rockestjerner, og vanlige folk, adopterer. Helt til slutt vil jeg si at som bokhandler håper jeg Askildsen vinner, for da trenger vi ikke gjøre så mye om på vindusutstillingen vår i ARK Storgata.

askildsenutstilling