Nå må du til og med lese en bok for å henge ut og være kul på twitter.

Dette er rett og slett ukas litteraturoppdatering.

Twitter

Lei av å lese bøker uten å ha noen å snakke med dem om, fordi alle leser forskjellige bøker? I så fall er det bare å sette i gang med å lese Neil Gaimans American Gods, for den er valgt ut til å være den første boka i prosjektet One book, one twitter. The Guardian forklarer at poenget er at alle leser samme bok og snakker om det på twitter. Det er inspirert av tidligere prosjekter som One book, one city, hvor hele byer leste samme bok (Edinburgh med The Lost World, og Dublin med The Picture of Dorian Gray). Prosjektet har selvsagt en egen twitterkonto, der en ivrig leser har bidratt med et kart som har merket av alle stedene boka nevner, og naturlig nok den kryptiske hashtaggen #1b1t. Vi anbefaler alle å slenge seg på!

Barnebøker

The Millions har en fornøyelig kommentar om hvordan bildebøker ødelegger barns forståelse av virkeligheten. Skribenten kan også illustrere hvordan aktiv lesning av Blueberries for Sal, en bok ser en jente og en bjørnunge blir forbyttet på fredelig vis, i voksen alder førte til at hun nesten ble drept av en grizzly bjørn. Jeg har ransaket mine billedbokminner for å komme på om noe lignende har skjedd meg, men det nærmeste jeg kommer er vel at jeg i likhet med Plum tar på meg pysjamas og pusser tennene når jeg skal legge meg. The Telegraph har også tatt for seg barnebøker, og samlet de 10 mest onde karakterene i barnelitteraturen. Personlig er jeg veldig glad for at de fikk med seg Mathildas rektor Miss Trunchbull, som en av de litt mindre åpenbare valgene. De slår for øvrig også på stortromma og anbefaler de 20 beste bøkene for barn noensinne, Bluberries for Sal glimrer med sitt fravær.

Rasisme

Alle litteraturstudenter har selvsagt lest Chinua Achebe angrep på rasismen i Joseph Conrads Heart of Darkness, med en påfølgende debatt om hvorvidt Conrad faktisk var rasistisk. En debatt som i alle fall Siden sist-redaksjonen syns er absurd, da det er helt åpenbart at Conrad er rasistisk i sin omtale av afrikanerne, selv om han hadde positive forsett. Nå er det kommet et tilsvarende angrep mot den kjente og kjære Tintin. En kongoleser går rettens vei for å stoppe salget av en av heftene der Tintin er i Kongo. The Independent melder:

The book, drawn in 1931, shows Tintin sporting a pith helmet over his trademark blond quiff and decked out in colonial khaki as he ventures forth among native Africans. In one scene, he teaches Congolese schoolchildren; in another, a black woman bows before him in honour of the «great» white man, the «big juju man».

Siden sist-redaksjonen syns det er på tide at noen setter den blonde snusfornuftige musa av en karakter på plass, og håper på fullstendig omgjøring av alle gamle verk som er rasistisk på noe vis. Siden redaksjon også er av urfolksavstamning bør det her være mulig med et saftig søksmål. Vi holder dere oppdatert!

Menn leser (enda) ikke

En kommentar fra en mann har skapt debatt i USA om hvorfor menn ikke leser, og Salon tilbyr en oppsummering og egne synspunkt.

Konklusjonen ser ut til å være at det er for mange kvinner innen forlagsvirksomhet, noe som gjør at menn ikke leser bøker. Vi likte best bloggeren som konstaterte at ” if today’s men were truly manly they wouldn’t be scared away from reading by its reputation for unmanliness”. Dessuten, er det egentlig et problem at men ikke leser, dersom de skulle begynt å bruke tid på å lese, når skulle de da ha reparert bilen, vært på jakt og spilt fotball? Don’t ever change.

Pent og enkelt bokdesign fra Pullmans forlag.

Og ellers

Phillip Pullmans nyeste bok, The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ, om Jesus, eller de to brødrene Jesus og Christ, har blitt anmeldt i Slate, men anmelderen er ikke udelt positiv:

Now, I applaud Pullman’s humanist beliefs as much as the next agnostic Jew, sympathize with much of his anti-clerical fury, and share his suspicion of organized religions. That said, The Good Man Jesus is often a drag. Weighed down with Christ’s leaden speeches, it is hectoring and obvious where His Dark Materials was subtle and joyful.

NYMag har sammenlignet to av Norman Mailer-kvinnenes memoarer, og funnet store likheter.

The Economist har en ny spalte, Bedside table, der eksperter anbefaler bøker, vi likte den med språkbøker man bør lese.

Ikke oppdatering uten Min kamp-snakk, i dag: Dagsavisen keen på å være med i Min kamp 6.

Ha en fortsatt fin uke, brenner du inne med noe, tips oss på nyheter@bokmerker.org. Og bli tilhenger av oss på facebook!