1984

1984, skumlere enn en Stephen King bok?

Helga banker på døra, og eksamenståka har senket seg over landet.  Noen av dere har nok tenkt dere på Halloween feiring i dag, og evig-aktulle Siden sist vil gi deg litterære innspill til fest dagen.Halloween er dagen for å kle seg ut, eller muligens få kjæledyret i kostyme som den litterære karakteren du foretrekker. For inspirerende forslag, sjekk ut the New Yorkers bilder av vinnerne i kjæledyrkonkurransen.

Guardian tilbyr halloween lesetips, og blogger om hva som virkelig er skummelt å lese.

Nytt bokhandlerkonsept

Det planlegges et nytt konsept for å selge bøker her i landet, Read Bookstore. Bok & samfunn fortalte tidligere i oktober at ideen er å la forlagene leie lokaler der de selv kan bestemme hvilke bøker de skal fronte, samtidig som de får 75 % av bruttofortjenesten på salget. Den første butikken skal etableres i et gigantisk varehus på Vestby (et outlet som tidligere skøyteløper Ådne Søndrål er med å etablere). Nå ser det ut til at Read Bookstore har fått med seg 10-11 forlag i mellomsjiktet som skal slenge seg med, mens ingen av de store forlagene har sagt seg villig så langt. Vanlige bokhandlere har gjerne 50 % i bruttofortjeneste, men Read Bookstore satser på at et høyt volum, og press for å holde kostnadene nede kan gjøre dette til god butikk.  Per Olav Solberg kommenterer planene i Bok & samfunn og trekker fram interessante momenter i forhold til målgruppe (er de som drar på gigantisk varehusutsalg de samme som kjøper bøker i stort volum), potensielt vareutvalg (hvilke forlag vil bruke dette, kan dette føre til satsing på andre bøker enn de bokhandlerne ser som bestselgere) og utfordringen med et fastprissystem på bøker i et konsept som ellers handler om lave outletpriser?  I Siden sist redaksjonen er vi mer optimistiske, da det er lite vi elsker mer enn gigantiske varehus der man kan få alt, så sent som i sommer maste jeg på mamma for å være med å handle på OBS! Det er ingenting som er bedre enn en butikk der man kan få kjøpt 48 pakninger med dorull og Min kamp av Knausgård på et og samme sted? Vi gleder oss, men syns de kunne valgt et bedre navn, fortrinnsvis på norsk.

Kvinners roller i litteraturen

bridget_jones_wideweb__430x274

Den kvinnelige antihelten har kommet inn i den litterære verden for fullt.

Dagens nyheter skriver om at kvinner endelig har erobret den litterære antiheltrollen som så lenge har vært forbeholdt menn. Med unntak av geniet mener de antiheltrollen har vært mest utilgjenlig. Personlig skulle jeg vel helst sett at det var flere kvinnelige genier i litteraturen, men hei, vi tar det vi får.

En annen problematisk rolle i litteraturen er kvinnelige karakterer forfattet av kvinnelige forfattere, som ikke lever opp til de idealene vi skulle ønsket oss. Intelligen life har en interessant kommentar fra Emily Gould om dette i forhold til kvinnelige forfattere og kvinnelige kritiker. Det handler om hvordan kvinnelige kritikere gjerne kritiserer kvinnelige forfattere som ikke fremstiller kvinner på den måten de ønsker at alle kvinner var, sterke, selvstendige og selvdrevne. De argumenterer med at slike forfattere tar opp en urettmessig stor andel av den begrensede plassen som kvinnelige skribenter er tildelt. Gould diskuterer hvorvidt dette er en rett antagelse. Abefales!

Ellers

harry-potter_49

Harry Potter, en kristen helt?

Debatten om e-boka fortsetter i det uendelige, for norske forhold, les rapporten fra NFF og Fritt Ords e-bokseminar tirsdag 27. oktober. FrP var det eneste politiske partiet som brydde seg nok til å komme.

De av dere som har nekta barna å få lese Harry Potter i frykt for det ukristelige budskapet kan nå puste lettet ut, til neste år vil det foreligge kristen lesing av J.K.Rowlings bøker, skrevet av munken Luke Bell. Alle hjerter gleder seg.

Kjøp meg denne boka til jul ellers legger jeg en bombe i skuret ditt.

God helg! Tips oss på nyheter@bokmerker.org!