Da vi spilte inn podkasten om favoritter snakket vi såvidt om hvordan vi finner bøkene vi leser, hvordan vi opdager det som kanskje kan bli nye favoritter. Forrige uke leste jeg et dikt, postet som et bilde på Twitter (takk, @ulfedott). Det viser seg altså at man kan oppdage nye favoritter også på Twitter.

ruset

Forfatteren heter Endre Ruset. Jeg dro på bilioteket og lånte diktsamlinga Kims lek (Gyldendal, 2005), den eneste som var ledig på hylla med hans navn. Siden har jeg bladd i den, lest den mange ganger, og tenkte at noe så fint må jo bare deles med andre.

KIRURGI

 

du tok av deg den tynne legefrakken
sydd med mors korte nåler
den gangen jeg fantes i deg
som lampa i et lukket kjøleskap
lirka meg ut med en form for kjærlighet
jeg kan høre tonen

 

noe du la igjen i kroppen min 
et instrument, et solsystem
en kopp med tilgivelse
sølt utover og tørka opp

 

du åpna meg og undersøkte 
om det fantes en himmel på innsiden 
noe gjenglemt å hente
sydde meg sammen
med ei brukket kompassnål

 

arret ligner karlsvogna 
her tok bildene slutt
herfra ser jeg gjennom deg