Reiseskildringer finnes i flere varianter fra humoristiske skråblikk til politisk orienterte, fra verden vi lever i i dag til fantastiske destinasjoner, fra tiden da man brukte uker på å reise gjennom Europa og måneder for å nå andre kontinenter.

Jeg liker å lese reiseskildringer da jeg elsker å reise, men tiden og pengene strekker ikke alltid til for å reise selv. For meg gir en god reiseskildring et innblikk i kulturen og landene den reisende opplever, sammen med et innblikk i hvem personen selv er. Det sist nevnte er viktig for meg for å kunne drømme meg til å gjøre det samme. De senere årene har jeg lest og lyttet til ulike reiseskildringer. Jeg har vært afrikaner på Grønland, gått fra Kapp til Kairo og kranglet med den sudanske ambassaden. Jeg har sett situasjonen snu i borgerkrigsherjede Sri Lanka og reist dit selv etterpå. Men en god reiseskildring er ikke alltid lett å finne, hvor skal man begynne?

Mine anbefaling er å vite hva du ser etter. Vil du lese om ekspedisjoner, fiksjon, politiske eller naturskildringer? Det finnes mange å velge mellom. Av ekspedisjonskategorien finnes det en haug norske, men jeg har dessverre ikke lest så mange av disse. Det går fra Nansen til Monsen, med innslag som Cecilie Skog og Samuel Massie, eller kanskje den som går inn i det mer humoristiske Truls over Grønland.

6c9acf28ef7f82397fa24a9d9dcfcce52b66865caf3cd95d4618d534Dersom du liker reiser til et fremmed land kan jeg anbefale En afrikaner på Grønland av Tete-Michel Kpomassie. Boka skildrer reisen til forfatteren fra Vest-Afrika til Grønland, fra hvordan han ble fascinert av landet som liten og til drømmen om å en gang besøke Grønland er fullført. Tete-Michel er språkmektig, og slik får han tettere kontakt med lokalbefolkningen. Hans skildring av hverdagsliv på Grønland er spennende, samtidig som han introduserer ord og begreper fra lokalbefolkningen for leseren slik at en føler at man virkelig er med ham på tur. Det er noen år siden han var der, så mye er nok endret i dagens Grønland. Likevel, er du interessert i nordisk historie og Grønlands opprinnelige befolkning er dette en super bok.

Er du mer begeistret for naturskildringer kan du lese Gina’s tanker om Walden og se om dette kanskje er noe for deg. Det finnes sikkert flere å ta av også.

 

Skal du ut på reise i sommer er du kanskje mest interessert i en guide-bok? Vel, kan jeg få deg på andre tanker? Les en annen type reiseskildring fra plassen du skal til. Skal du til Cape Town, kan du se om du finner inspirasjon i Tomm Kristiansen  sin Cape Town – I regnbuens tid heller enn å bare benytte Rough Guides eller Lonely Planet. Skal du til Sri Lanka anbefaler jeg Reiser på Sri Lanka – Norges øy i tropene av Sverre Tom Radøy. Jeg leste boka selv før jeg dro ned dit julen 2010 og fikk mange gode tips til steder å besøke og ikke minst til hva man kunne oppleve i Colombo. I tillegg følte jeg meg mye mindre dum for å ikke forstå greia med cricket. Finner du en bok med innføring i denne sporten vil den kunne bringe deg mye glede om du reiser i Pakistan, India, Sri Lanka, Australia, New Zealand og andre land som elsker sporten. Her snakker vi om en sport som ved semi-finalen i World Cup i 2011, mellom Pakistan og India, tentativt hadde nesten 1 milliard tv-seere. På Sri Lanka var ikke løkke-fotball tingen, det var løkke-cricket.

Da sier jeg som Viggo Valle : Kor ska vi reis?