Som vi alle vet, er Lillehammer et gudsforlatt sted, et trist minnesmerke over OL i 94 og generelt grelt. Likevel har de, mot alle odds, klort sammen en tålelig litteraturfestival som hadde programslipp på fredag. Dagbladet melder at festivalen har satt seg høye mål i år. De skal nemlig utkonkurrere Melodi Grand Prix. Lykke til med det.

Bokmerkerredaksjonen har selvsagt studert programmet – slik at du slipper. Dette til tross for det litt utfordrende oppsett man må manøvrere i. Festivalen opererer med typ 1000 ”programserier”, som ofte har få ting i hver kategori og som ikke alltid har en indre enhet heller. Det må da finnes bedre måter å strukturere innholdet på, kanskje ved å lage større kategorier? Men, vi er selvsagt mest opptatt av hva som faktisk kan være verdt å få med seg.

Maria Parr leser på åpningen (foto: Sølvi Brudevoll/Norsk Litteraturfestival)

Vi gleder oss over at bokmerkerfavoritter som Maria Parr (Tonje Glimmerdal) og Jan Erik Vold begge skal lese på åpningen, som for øvrig også har en kammeropera på programmet. Visstnok blir det også dans som tar opp temaet VANNdring – og fokus på vann som løsrivelse. Jeg har tenkt å la akkurat det passere, i denne omgangen.

Det gøyeste på festivalen ser vi for oss blir Banknatta som har Poesi-slam, tysk-norsk litterær forbrødring og debatt om kulturkampen som aldri kom. Pluss at dette nok, i likhet med resten av festivalkveldene, blir en glimrende anledning til å se nettopp din yndlingsforfatter overstadig beruset (jeg har det dog fra sikre kilder at det er på quizen man virkelig bør være, men jeg har nilest programmet uten å finne ut hvor denne underholdende seansen finner sted).

Siste nummer av Vinduet var viet til W. G. Sebalds forfatterskap, og under festivalen skal sebaldoversetter Geir Pollen ha et foredrag om løsrivelse og tilkobling i forfatterskapet, noe jeg absolutt tror kan være spennende (forresten, hvis noen har lyst å sende nyeste Vinduet til meg i Italia, ta kontakt). Uansett sikkert mer spennende enn nok en debatt om Hjernevask-budskapet, som selvsagt også kommer til å finne sted på festivalen. Som skribenter i det lette bloggmediet er vi selvsagt interessert i samtalen mellom Arnhild Skre, Levi Henriksen og Vigdis Hjorth om hvorvidt en lettlest bok kan være av høy kvalitet. Videre kunne vi også tenkt oss å få med oss kritikerseminaret: ” Martina Lowden: The Kids Are Alright” som handler om det svenske litterære tidsskriftet Ponton, skrevet av unge mellom 14-21 år, men som skal være interessant for de utenfor aldersspennet også.

Lyst å møte Linda Olsson? (foto: Cato Lein/Norsk Litteraturfestival)

Det beste/verste med slike festivaler er jo muligheten til å treffe forfattere man liker og misliker, for så å endre syn på dem. I år har du muligheten til å oppleve John Irving på nært hold, men oddsen er vel stor for at han er en morsom og jovial amerikaner. Kanskje er det da mer spennende med dybdeintervju med Linda Olsson som har skrevet La meg synge deg stille sanger. Nordisk toppmøte har nok også mulighet for å bli en høydare.

Så da er det nok av grunner til å oppsøke Lillehammer i mai. Fullt program kan selvsagt leses på festivalens hjemmeside. Vi håpet lenge på å bli invitert for eksempel for å dele av vår fantastiske kompetanse i nye medier, men dessverre har interessen også i år uteblitt. Festivalen oppfordres til å ta kontakt, vi har også lyst å henge ut og være kule med deltakerpass.

PS: Kari Bremnes opptrer! Grunn nok til å dra i seg selv.