I disse valgdager har Bokmerker en politisk uke. I dag, en lett og ledig reportasje om hva som leses, og hva som blir anbefalt i valgbodene på Torgallmenningen i Bergen. I disse valgtider kunne jeg nemlig ikke unngå å spørre meg selv: hva leser egentlig disse menneskene som står i bodene dag inn og dag ut? Og hva vil de anbefale? Dette spurte jeg dem:

1. Hva leser du på nå i valgkampen?

2. Har du et boktips til bokmerker?

Rødt

Marit Ørsta

1. Akkurat nå går det mye i aviser, men jeg driver også og leser en bok om miljø, om bruk av alternativ energi, som vannkraft, bølgekraft og så videre. (Finner den frem i bokhyllen i valgboden) Ja, se her ja: Rødts plan for en fornybar framtid heter visst boken. Var på et seminar med Elin Volde Rutle, som har vært med til å bidra, tidligere i år, og ble definitivt inspirert. Veldig interessant.

2. Om jeg skulle anbefale en bok, måtte det bli Øyne i Gaza av Mads Gilbert og Erik Fosse. Den setter søkelys på hvor vanvittig denne krigen er. For meg var det også sjokkerende å lese at gjennomsnittsalderen i Gaza er 17 år. At store deler av min, og mine barns generasjon er blitt drept der, det er virkelig forferdelig. Dette er noe vi må vite om, noe vi må prøve å gjøre noe med.

SV

Yngve Sæterås

1. Jeg vil ikke si jeg leser noe annet enn hva jeg pleier. Følger med i aviser, og på hva som skjer.

2. Jeg vil gjerne anbefale boken Idealister av Hans Scherfig, født i 1905. Forøvrig også oppfølgeren, Frydenholm. Det er virkelig interessant hvordan han avslører det borgerlige samfunnet, dets dekadens og det som verre er. Ja, og les dem på dansk. Det er defintivt det beste. Bøkene er alle sammen filmet – virkelig visuelle er de, også når en leser dem.

Arbeiderpartiet

Jette Hansen og Bjørn Laastad

Jeg spurte Bjørn spørsmålene, men Jette svarte også godt. Derfor er Arbeiderpartiets del en slags samtale mellom de to.
1.

Bjørn: Leser nok mest i partiprogrammet, i alle fall nå når jeg står her.

Jette (opprinnelig gående i bakgrunnen): Ja, det blir jo litt lite tid nå på det travleste. Men er jeg er jo veldig glad i skjønnlitteratur.

2.

B: Hm, skal det være relevante boktips?

E: Det kan du velge helt selv.

J: Hva med den der Øya (red.anm: Øya av Victoria Hislop – ikke boksingelen til bokmerker-Linn), har du lest den?

B: Ja, jo, den har jeg lest.

J: Det er ganske så utrolig å bli minnet på om at de hadde en spedalskkoloni der utenfor Kreta, som ikke ble stengt før i 1957. At slike ting kan skje så tett opp mot vår tid!

B: Ja, det er en god bok. Jeg slenger meg på den anbefalingen der.
E: Kanskje jeg bare skal ta bilde av dere begge?

J&B: Det kan du bare gjøre.

Venstre

Anders Skoglund

1. Nå for tiden blir det mye aviser og mye lesing på nett. Forsøker likevel å få litt annet inn. Leser for øyeblikket Ernest Hemingways Farvel til våpnene. En passelig god flukt nå i valgkampen, og alt av ham er jo kvalitet. 

2. Da tenker jeg med en gang en politisk biografi. Sponheim sin kanskje? hehe, nei, men politiske biografier er både relevante, samtidig som en også får et innsyn i politikken fra en helt annen side. Mange spennende politiske biografier, altså. Tror jeg bare anbefaler det som en sjanger.

FrP

Liv Røssland

1. Jeg har stort sett aldri tid til å lese noe i valgkampen, klarer ikke å konsentrere meg skikkelig om noe annet enn hva som skjer her nede.

2. Jeg vil gjerne anbefale Der gud gråter av Siba Shakib. Det er en virkelig sterk bok om kvinner i Afghanistan. Det at de kan ha en glede bare ved å ha lest en halv bok; det setter ganske mye i perspektiv.