Omslag, ventrikkeltakykardi Anne Holt og Even Holt

 Sudden death

 Vigmostad & Bjørke AS 2014

Ett gratis kapittel på en e-bok app var alt som skulle til for å dra meg inn. Det første kapittelet i Sudden death gjorde meg nysgjerrig og fascinert. Her fikk jeg en hjertelege, en etteretningsagent, kunsttyveri og hjertestans på få sider, hvordan ville det ende? Det måtte jeg finne ut, så jeg skaffet meg boka og gøyv løs.

Rent medisinsk likte jeg plottet. Fotballspillere med plutselig hjertestans og mistanken om et dop som virker på signalveiene i muskulaturen er fascinerende. Et dop som får deg til å bli en mer eksplosiv løper, hurtigere akselererende. Forfatterne har bygd et litt større plott knyttet til det hele, med finansverden, kunsttyverier og en mulig kobling til Mossad. Mossad og kunsttyveriet var blant de første avsnittene i boka, og er hendelser som skjedde flere år før doktor Zuckermann redder livet til en fotballspiller rett etter en storkamp, på direktesendt TV. Det er ingen bestialske mord, noe som gjør at den egner seg svært godt om du tidligere har fått en liten overdose Harry Hole eller som undertegnede har dype spor etter den første Anne Holt kriminalromanen du leste. Selv hadde jeg mareritt om avkuttede bryster etter mitt første og til nå eneste møte med politibetjent Hanne Wilhelmsen, som er Anne Holts mest kjente karakter. Om det skyldtes at jeg kanskje var litt ung eller uskyldig på lesetidspunktet er jeg usikker på, men etter denne og å ikke ha fått sovet etter å ha vært gjennom Evas Øye av Karin Fossum tok jeg en liten pause fra krim.

Boka er en frittstående oppfølger til Flimmer og følger Sara Zuckermann, hjertespesialist, og Ola Farmen, hjertespesialist og elev av Sara. Den allvitende forteller stilen hvor det hoppes fra person til person er også innom det som viser seg ganske tidlig å være noen av skurkene i fortellingen.Avsnittene og kapitlene er sortert på datoer, klokkeslett og steder, med bytte av fortellerstemme innimellom. Dette gir en fragmentert historie, hvor du som leser får innblikk i ulike aspekter og flere sider, mens helheten sakte former seg. Dette fortellertekniske grepet gjør at man hele tiden drives raskt fremover i handlingen, og jeg opplevde å bli dratt inn på grunn av tempoet. Avsnittene gjør at boka egner seg godt for meg som for tiden leser svært oppstykket og derfor har lettere for å holde flyten i en bok med korte kapitler og avsnitt, enn en bok med lange, dyptpløyende tekster.

Om du har lest denne anmeldelsen helt hit lurer du kanskje på hvordan Mossad involveres i et plot der det er plutselig hjertedød hos fotballspillere som er hovedfokus. Slik jeg leser teksten er agenten en påminnelse til Sara om hennes jødiske bakgrunn, en bakgrunn hun har distansert seg fra. Det er karakterutvikling, som jeg forventer kanskje vil følge Zuckermann videre.

Jeg er ingen svoren tilhenger av krimsjangeren, men jeg liker lettleste bøker som egner seg for oppstykket lesing. Sudden Death er spennende nok til å lese kjapt og intensivt, men har såpass korte kapitler at det ikke er krise om du får en telefon og må slippe det du har i hendene. Jeg mistenker nesten Even Holt for å ha tilpasset boka sin egen yrkesgruppe, og det passer meg fint.  Derfor utelukker jeg ikke at jeg kanskje tar en titt på Flimmer også.