Tysk flaggBoken bak filmen
Bok: Den hvite rose av Inge Scholl (1955)
Film: Sophie Scholls siste dager (2005)

Har du hørt om Den hvite rose? I så fall er du nok en få, selv om historien om den kristne motstandsorganisasjonen ble bedre kjent etter filmen Sophie Scholls siste dager kom ut i 2005.

Sophie Scholls siste dagerDen hvite rose var altså navnet på en illegal organisasjon som motarbeidet naziregimet under andre verdenskrig ved å skrive og distribuere regimekritiske løpesedler på en rekke store universitet i Tyskland. I 1943 blir tre av kjernemedlemmene arrestert etter en aksjon på universitetet. De blir satt i avhør, funnet skyldig og henrettet bare noen timer etter rettssaken. De tre pågrepne var søsknene Sophie og Hans Scholl, samt trebarnsfaren Christoph Probst. Først etter andre verdenskrig ble innsatsen deres fullt ut verdsatt.

Boken er kort og forteller historien presist. Her får vi møte hele familien Scholl, og fokus er lagt på hvordan familien takler å miste de to søsknene. Det er Inge Scholl, søsteren til Sophie og Hans,  som har skrevet boken. Jeg slukte den i spenning på en kveld.

Fra filmen Sophie Scholls siste dager.Filmen konsentrerer seg om avhørene av den 21 år gamle Sophie og hennes vei til giljotinen. Den er stille og enkel, men svært virkningsfull. Avhørene av Sophie er både nervepirrende, provoserende og rørende. Sophie hadde faktisk mulighet til å slippe henrettelse fordi avhøreren sympatiserte med henne, men hun valgte å stå sammen  med sine medsammensvorne og ble slik henrettet 22. februar 1943.

Både boken og filmen krever lommetørkle, men det er altså til å holde ut selv om historien er opprørende og sterk. Unge mennesker gir livet sitt for å gjøre noe svært få andre torde – å stå opp mot nazistregimet. Filmen Sophie Scholls siste dager er basert på avhørsprotokollene og grundig forskning og er regnet for å være historisk svært korrekt. Det er få eller ingen voldelige scener i filmen, så dette kan selv sarte sjeler tåle (tro meg, jeg er en av dem).

Jeg vil faktisk gå så langt som å si at dette er obligatorisk pensum. Historien om Den hvite rose får meg til å føle meg liten og feig. Jeg krymper meg når jeg ser hvor modig Sophie Scholl står på sitt, enda hun vet at det vil føre til henrettelse. Den hvite rose er et stykke krigshistorie lite kjent utenfor Tysklands grenser. Derfor er den desto viktigere å få med seg, enten du velger bok eller film. Jeg anbefaler selvsagt en kombinasjon. Begynn med boken. Du får kjøpt den her.