Vi har hatt det veldig gøy med både afrikanske dager og nå asiatiske dager. Det kan være inspirerende å lage seg et leseprosjekt hvis man begynner å bli oppmerksom på at man velger den samme type litteratur igjen og igjen og igjen. Spice things up a bit, er det ikke det de sier? Utfordre seg selv til å dra på oppdagelsesferd.

 

Linda 

Ga asiatiske dager deg inspirasjon til å lese mer asiatisk litteratur?
Det ga meg ikke mer lyst, men det gjorde det kanskje mer sannsynlig at jeg kom til å velge en asiatisk bok neste gang jeg er på et bibliotek eller i en bokhandel. Jeg vil ofte lese ting jeg allerede har hørt om. Etter å ha lest Kokoro fikk jeg lyst til å lese flere av Natsume Sōsekis bøker. Dessuten synes jeg sånne typer leseprosjekter er gøy å gjøre i fellesskap, man får ofte litt ekstra inspirasjon.

Hvilke asiatiske bøker har du lyst til å lese i tiden fremover?
Han virker helt crazy da, men etter jeg så denne anmeldelsen har Sun and Steel av Yukio Mishima stått på leselisten. Vil gjerne lese noe annet av ham også, men har ikke funnet ut hvor jeg skal begynne. Jeg har veldig lyst til å lese The Vegetarian av Han Kang og jeg har lyst til å lese noe av Orhan Pamuk (kanskje litt på grensen til europeisk men…), enten The Black Book eller Istandbul: Memories and the City.

Hvilken av bøkene som ble omtalt under asiatiske dager fikk du mest lyst til å lese?
Jeg fikk veldig lyst til å lese Livet og døden tar rotta på meg av Mo Yan. Den virket spennende, absurd og veldig forskjellig fra det jeg pleier å lese.

Nevn ett land du kunne tenke deg å bli bedre kjent med gjennom litteraturen, hvilken bok ville du ha begynt med?
Jeg har aldri skjønt denne fascinasjonen for Japan som mange har, så det kunne vært interessant å finne ut hva som er greia. Men jeg tror jeg vil lese mer litteratur fra Syria. Kanskje begynne med forfatteren Ali Ahmad Said Esber kjent som Adunis (Adonis), eller boken Sabriya: Damascus Bitter Sweet av Ulfat Idilbi. Jeg har også lyst å lære mer om Maryana Marrash, hennes litterære salonger og Al-Nahda-perioden.

(PS. Jeg har valgt å skrive titlene på det språket jeg tror jeg kommer til å lese boken i.)

Munker i Mandalay - Foto: Geir Ertzgaard

Munker i Mandalay – Foto: Geir Ertzgaard

 

Ingvill

Ga asiatiske dager deg inspirasjon til å lese mer asiatisk litteratur?
Eg les allereie ein del japansk litteratur, men eg fekk lyst til gjere meg kjend med litteratur frå andre asiatiske land enn Japan.

Hvilke asiatiske bøker har du lyst til å lese i tiden fremover?
Eg har tenkt å lese Apprenticeship of Big Toe P og Natural Woman av Rieko Matsuura og haikusamlinga Salad Anniversary av Machi Tawara. Sistnemnde har eg lese stykkvis lenge, men eg er ganske dårleg på å setje meg ned og lese ei heil diktsamling.

Hvilken av bøkene som ble omtalt under asiatiske dager fikk du mest lyst til å lese?
Eg fekk lyst til å lese Guden for små ting av Arundhati Roy. Denne boka dukker opp støtt og stadig på ulike leselister, så ho verkar som ein slags moderne klassikar.

Nevn ett land du kunne tenke deg å bli bedre kjent med gjennom litteraturen, hvilken bok ville du ha begynt med?
Eg har lyst til å bli betre kjent med koreansk litteratur, spesielt frå tida under den japanske konoloniseringa (1910-1945). Eg ville ha starta med From Wonso Pond av Kang Kyong-ae.

 

Bruno

Ga asiatiske dager deg inspirasjon til å lese mer asiatisk litteratur?
Både ja og nei. Det var mye fascinerende litteratur som ble nevnt av mine Bokmerker-kollegaer, og jeg leser jo for det meste bare norsk litteratur, så det er vel på tide at jeg begynner å åpne øynene for historiene som fortelles fra rundt om i verden.

Hvilke asiatiske bøker har du lyst til å lese i tiden fremover?
The Devotion Of Suspect X av Keigo Higashino. Boken ble et thrillerfenomen i Japan, og blir sammenlignet med Stieg Larssons Millennium-trilogi.

Hvilken av bøkene som ble omtalt under asiatiske dager fikk du mest lyst til å lese?
Silje Iselin sin fantastiske anmeldelse av Crime Scene Asia Vol. 1, fikk meg nesten til å ville lese dette vraket av en bok. Livet og døden tar rotta på meg og The Goddess Chronicle vekket leselyst i meg, mest fordi de høres ut som bøker jeg aldri hadde funnet selv.

Nevn ett land du kunne tenke deg å bli bedre kjent med gjennom litteraturen, hvilken bok ville du ha begynt med?
Bosnia & Hercegovina. Etter krigen som satte sine spor, og etter alle historiene som er skrevet på grunn av den, så er jeg nysgjerrig på hva slags mennesker og historier som blir skrevet om i dag. Er menneskene der fremdeles preget av krigsrestene? Hva tenker de? Hva sier de? Hva gjør de?
Jeg vil starte med forfatteren av Hvordan soldaten reparerer grammofonen, Sasa Stanisic, og lese hans nyeste bok Før festen.

Andevakt i Mekong - Foto: Geir Ertzgaard

Andevakt i Mekong – Foto: Geir Ertzgaard

 

Silje

Ga asiatiske dager deg inspirasjon til å lese mer asiatisk litteratur?
Absolutt. Afrikanske dager fikk meg til endelig å lese Half of a Yellow Sun av Adichie, som var en stor opplevelse, og asiatiske dager har også fått noen bøker til å rykke betraktelig frem i leselista.

Hvilke asiatiske bøker har du lyst til å lese i tiden fremover?
Ingvills innlegg ga meg lyst til å lese noe av Natsuo Kirino.

Hvilken av bøkene som ble omtalt under asiatiske dager fikk du mest lyst til å lese?
Jeg skal definitivt lese The God of Small Things av Arundhati Roy, som Mari skrev om, i løpet av kort tid.

Nevn ett land du kunne tenke deg å bli bedre kjent med gjennom litteraturen, hvilken bok ville du ha begynt med?
Vanskelig spørsmål. Jeg tror det må bli India, siden det er Arundhati Roy som er lengst frem i bevisstheten akkurat nå.

 

Geir

Ga asiatiske dager deg inspirasjon til å lese mer asiatisk litteratur?
Jeg valgte jo en bok som kanskje ikke faller inn en ren kategori kalt asiatisk litteratur. Jeg har lest indiske, kambodsjanske, vietnamesiske, kinesiske og japanske forfattere tidligere, men falt veldig for den hybridlitteraturen som The Symphatizer representerte, altså det som går på tvers av det asiatiske og andre kulturer, og kunne tenkt meg å lese mer av den sorten. Et eksempel på det er ei gammal bok jeg leste på nittitallet: The Redundancy of Courage, en bok fra Øst-Timor skrevet av en forfatter fra landet som har vokst opp og skrev fra England. Jeg velger helt sikkert asiatisk litteratur igjen, men det blir etter innfallsmetoden, slik all min lesing er.

Hvilke asiatiske bøker har du lyst til å lese i tiden fremover?
Jeg svarte vel på det i forrige spørsmål, men Amin Malouf fra Libanon hører jo inn under kategorien asiatisk litteratur. Hans «Samarkand» var en helt fantastisk opplevelse, og jeg har spart på Leo Afrikaneren i mange år nettopp fordi jeg vil ha den å se fram til.

Hvilken av bøkene som ble omtalt under asiatiske dager fikk du mest lyst til å lese?
Jeg tror det må bli En gudommelig tragedie. Mørk japansk krim høres fint ut, jeg har aldri helt falt for indiske forfattere av en eller annen merkelig grunn, og jeg vet ikke om så veldig mange forfattere fra andre land.

Nevn ett land du kunne tenke deg å bli bedre kjent med gjennom litteraturen, hvilken bok ville du ha begynt med?
Jeg holdt på å melde pass på dette spørsmålet, men så kom jeg på Pakistan og Mohsin Hamid. Jeg syns The Reluctant Fundamentalist var veldig bra, og har svært lyst til å lese How to get Filthy Rich in Rising Asia. Den ser meget morsom ut.

Meditasjon i Phnom Kulen. Foto: Geir Ertzgaard

Meditasjon i Phnom Kulen. Foto: Geir Ertzgaard

 

Mari

Ga asiatiske dager deg inspirasjon til å lese mer asiatisk litteratur?
Jeg leser etter innfallsmetoden, slik som Geir, men fikk lyst til å lese mer av Arundhati Roy, og da særlig Capitalism: A Ghost Story. Svarer dermed på hvilke bøker jeg kunne tenke meg å lese fremover i samme slengen. Som Geir har også jeg Leo Afrikaneren stående i bokhylla og jeg fikk nå et spark bak til å plukke den ned.

Hvilken av bøkene som ble omtalt under asiatiske dager fikk du mest lyst til å lese?
Jeg fikk lyst til å lese Mo Yan Livet og døden tar rotta på meg etter Silje sitt innlegg. I tillegg har Ingvill lenge gjort meg nysgjerrig på Japan, og det er kjekt å få en annen anbefaling enn Murakami.

Nevn ett land du kunne tenke deg å bli bedre kjent med gjennom litteraturen, hvilken bok ville du ha begynt med?
Om jeg skulle velge et asiatisk land er jeg veldig nysgjerrig på Bangladesh. Dessverre klarer ikke jeg å finne at Avijit Roy sine bøker er oversatt, annet enn utdrag. Taslima Nasrin fra samme land har derimot fått Lajja oversatt til norsk, Skammen, så kanskje jeg skal se om jeg får tak i den?

 

Del gjerne flere asiatiske lesetips med oss! Du kan også kopiere spørsmålene over og svare på dem i kommentarfeltet hvis du vil. Gi lyd fra deg hvis du er interessert i å lese om, at vi leser fra, enda flere deler av verden.

Husk å følge oss på twitter, facebook og instagram.