Sirkelen
Mats Strandberg & Sara B. Elfgren
(Originalens tittel: Cirkelen)
Oversatt av Gry Brenna
Gyldendal Norsk Forlag, 2012

Engelsfors, en knøtteby i Sverige, med sur kaffe på lærerværelset og på kontorene rundt om i høyblokkene, foreldre og tenåringer som krangler og smeller i dørene, stillestående hester i stallene, suset fra trærne i skogen, hierarkiet i korridorene innenfor den triste skolebygningen. Et helt vanlig sted med helt vanlige hverdager og mennesker, man står opp, man går på skolen eller på jobben, man kommer hjem og man legger seg. Helt til en ung gutt blir funnet død på skolens toalett.

«Engelsfors er et spesielt sted,» svarer rektor. «Her er det nærmere til andre… man kan kanskje kalle det dimensjoner. Vi vet ikke hvorfor, men hinnen mellom ulike virkeligheter er tynnere her. Profetien forteller om en Utvalgt som vil bli vekket for å beskytte verden når en fremmed ondskap prøver å komme seg gjennom hinnen, inn i vår virkelighet.»

For mange er Engelsfors fortsatt bare et vanlig lite sted i Sverige, men for seks utvalgte tenåringsjenter er hverdagen plutselig blitt noe helt annet. Tenk deg Buffy – The vampire slayer, eller nei – tenk deg Fucking Åmål hvis den hadde handlet om at de ikke bare var forelska i hverandre, men også utvalgt til å redde verden fra apokalypsen. Og pluss på flere jenter. Skolelyset, mobbeofferet, mobberen, partyjenta, den populære jenta og outsideren.

Sirkelen har klart mesterstykket å være både en realistisk historie om å være ung, samtidig som det er en fantastisk historie om magi, hemmeligheter, skjulte krefter og ondskap. Man vet aldri hvem man kan stole på her, det ene øyeblikket tror man at man vet hvem som er ond og hvem som er god, men så snur det igjen, og selv om boka følger mange vante formler, så er jeg engasjert hele veien. Hovedgrunnen til dette er de fantastiske hovedpersonene. De engasjerer meg i all sin tenåringshåpløshet og klokskap.

Vanligvis ville håret til Michelle vært en helt normal ting å snakke om, ikke kjempespennende, men helt grei. Det er bare så vanskelig for Vanessa å engasjere seg når hun har så mange viktigere ting å tenke på. Hun må (1) redde løken som er i ferd med å brenne seg fast i stekepannen, (2) redde framtiden sin med Wille ved å lage en perfekt lasagne og (3) redde verden.

Det siste er kanskje det hun burde ha vært mest opptatt av, men sammenlignet med de andre tingene virker ikke det så viktig akkurat nå.

Jeg storkoste meg med Sirkelen, den er variert i handling fordi den følger såpass mange personer, den nøster opp alle mysteriene på en kløktig måte og selv om slutten nesten virker litt for lett, så er det en god trøst i å vite at det kommer flere bøker om disse tenåringsheksene, som heldigvis likner mye mer på Buffy enn på Sabrina. Men mest av alt minner de om ekte jenter, og det er kanskje det aller beste ved denne boka.