Torsdag 10. oktober deles Nobelprisen i litteratur ut. Vi trenger vel ikke si stort mer enn det? Men: Hvem tildeles prisen i år?

Geir: Jeg svarer Ngugi wa Thiong’o. Lenge siden Afrika har vunnet nå, og avkolonialisering har vært et kjempetema det siste året. Ingen har litterært og akademisk vært en større representant for avkolonialiseringsbevegelsen enn nettopp Ngugi som en gang het James, men som både skiftet navn til wa’Thiongo og begynte å skrive på morsmålet Kikuyu på 70-tallet, med Djevelen på korset og Decolonizing the mind som viktige bøker og avgjørende for andre dekolonister som nigerianske Chimamanda Ngozi Adichie, men hun er vel for fersk og provoserende for det svenske akademiet til å få en sånn pris. Det er tross alt en aldersgrense på denne prisen, det har alle tidligere priser vist. Så jeg heier på Ngugi.

Linn: Jeg pleier alltid å følge med når prisen deles ut og bli like skuffa når jeg ikke veit hvem det er. I år tror jeg riktignok at jeg kommer til å vite hvem det er. Jeg tror nemlig det blir Anne Carson, som jeg så på Louisiana Literature festival i 2012 og tenkte: jøss, hvorfor visste jeg ikke hvem dette var før nå? Siden da har jeg visst hvem hun er. Hun er bra. Og så tror jeg Olga Tokarczuk, som vant Man Booker prisen for romanen Løperne, vinner. Hun har jeg ikke lest, men hun er i følge INTERNETT all the rage for tida. Men det er kanskje for mye å håpe på at det blir to damer, selv om Svenska Akademin burde gi den til damer de neste 100 åra, så hvis det blir en mann, så tror jeg det blir Jon Fosse. Men dette er jo fordi jeg har forlest meg på betting-listene og glemt å tenke sjæl. Hvis jeg skal tenke sjæl, så tipper jeg det blir to forfattere jeg som vanlig aldri har hørt om, så jeg ikke får ropt äntligen! i år heller, men heller si: hæ? Jeg er ikke kulturell nok for dette.

Mari: Jeg har smeltehjerne. Hvem fikk den i fjor? *Googler* Å ja, stemmer. Skandale og ingen pris. Nei, hvem får den i år tro? Skal man sende signaler så bør det jo være minst én kvinne. Men jeg har kun lest Atwood av de som er nevnt i den første artikkelen jeg kom over og kjenner jeg er litt blank.

Silje: Eh. Stressende spørsmål. Jeg måtte også google og sjekke hva internett foreslår. Det blir aldri noen jeg har lest, så det hadde jo vært gøy om det ble en sånn denne gangen. Jon Fosse, Javier Marías, Milan Kundera, Haruki Murakami eller Margaret Atwood. Murakami er alltid på bettinglista og ingen tror han vinner, derfor ville det vært veldig gøy om han gjorde det. Men jeg tror jo ikke det skjer jeg heller. Og ellers har jeg lenge hatt planer om å lese Anne Carson, så da angrer jeg nok, hvis hun vinner, på at jeg ikke gjorde det før.