Jeg har merket at jeg i større grad enn tidligere (som for eksempel i studietida) har speilet min egen livssituasjon i litteraturvalgene mine. Etter å ha blitt småbarnsmor har jeg i større grad lest bøker om tidsklemme, barsel, familieliv og foreldreskap. Temaer jeg også leste om før, men nå har jeg tatt meg i å legge bort andre bøker til fordel for disse. Bare se her:

Kjøkenbenkrealisme
Bilde av en kaotisk kjøkkenbenkOlaug Nilssen
Samlaget 2012
Nynorsk

Olaug Nilssen setter spørsmålstegn ved den såkalte tidsklemma. Hun intervjuer damer som har valgt ulike løsninger for å få familielivet til å gå opp. Hun har valgt en vinkling på sin søken som setter fokus på likestilling. Altså et fokus på skjevheten i valget av deltid (det er flere kvinner enn menn som velger deltid) og den økonomiske ulempen dette innebærer. Jeg opplever at hun fremstiller alle valgene godt, og syns at hun selv med sin vinkling fremstiller de som har valgt deltid eller å være hjemmeværende i et godt lys.

Taket på et kjøpesenter, med senterets navnSenteret
Viktoria Durnak
Flamme 2017
Bokmål

Endelig fikk jeg somlet meg til å lese Durnak. Jeg har hatt Deep Shit, Arkansas liggende lenge, men omtalen av Senteret ble for fristende. Boka innfridde mine forventninger. Det er en sår og nydelig skildring av fødselsdepresjon og ensomhet. Jeg hadde lyst til å filleriste hovedkarakteren og skrike «Skjønner du ikke at du skal takke ja til hjelp?!?» samtidig som jeg kjente igjen alle mekanismene som får henne til å la være. Jeg trivdes godt med skrivestilen og elsket skildringene fra kjøpesenteret.

Ulvens årEn jente ser ut et bilvindu
Anders Bortne
Tiden 2017
Bokmål

En far skal ha datteren sin for sommeren. Han henter henne i det et terrorvarsel blir utstedt. Bortne skildrer døgnet varselet går ut, og hvordan ekskona stadig bryter inn i hans tid med datteren. Hun forsterker hans egen tvil rundt sin omsorgsevne. Det kommer også frem at bruddet ikke var helt lett og at kontakten mellom de to familiene har endret seg. Morfaren og farfaren kom tydeligvis overens. Det blir også antydet at farens egen oppvekst og forhold til sin far er komplisert. Men Bortne tar seg ikke tid til å dykke inn i disse historiene, og for meg blir det derfor mer forstyrrende elementer.

Like små hus på rekkeLivet og korleis leve det
-ei handbok for vaksne
Anne Gunn Halvorsen
Samlaget 2017
Nynorsk

Hun har googlet alt, unntatt hvordan leve livet. Når hun gjør det, blir det en artig form for selvhjelpsbok som resultat. Hun undersøker temaer som samliv, økonomi, og dødsfall, tar oss med inn i livene til folk, seg selv og i nyeste forskning. Hver del ender i små oppsummeringer som egentlig går under kategorien sunn fornuft. Jeg likte særlig hvordan hennes eget liv danner en bakgrunnshistorie som holder delene godt sammen. Selv om Anne Gunn er kommet litt lengre inn i familietralten kjenner jeg meg igjen.

En liten oppsummering

Da jeg så over lista selv syns jeg det var litt påfallende, for vanligvis har jeg lest litt mer variert. Jeg leste bøker med familiefedre, single, parforhold, barn, og studenter, da jeg var student. Ikke bare de som lignet meg selv, men av og til trenger jeg kanskje høyere gjenkjennelsesfaktor for å holde lesemotivasjonen oppe? Så får vi se om en ny trend manifesterer seg nå som jeg har brukket armen…

 

Merknad: Senteret er tilsendt på forespørsel til forlaget, Ulvens år er sendt fra forlaget. De øvrige er kjøpt selv.

 

LagreLagre