Burkababes1Burka Babes
Peter De Wit
Uitgeverij De Harmonie/ Amsterdam
Tegneserie

Tegneseriestripene i boka Burka Babes ble opprinnelig publisert som en del av en tegneserie kalt Sigmund, i den nederlandske avisen de Volkskrant. Skaperen heter Peter De Wit, og her er det fristende å kjøre et litt slitent ordspill på at når man heter De Wit så må man være vittig, men jeg skal la være. Stripene er helt klart ustyrtelig morsomme, og heldigvis for oss er de nå samlet, oversatt til engelsk og gitt ut mellom harde permer.

DSCN4256

DSCN4259Det var med en slags skrekkblandet fryd jeg leste og lo høyt av disse stripene. Befriende med latter, men samtidig kan jeg ikke fri meg fra bismaken som følger med. De Wit tematiserer unektelig svært omdiskuterte og kompliserte tema, og selv om han gjør det med respekt og kløkt, kjenner jeg på følelsen av å tråkke i en slags religiøs salat.

Likevel konkluderer jeg med at det De Wit gjør, er å synliggjøre disse ”ansiktsløse” kvinnene, han viser at de, som alle andre kvinner, er enkeltindivider. I boka får vi, i komikkens tegn, oppleve at selv om man er en kvinne ikledd burka, er man fortsatt en kvinne, og opplever situasjoner også de av oss som ikke går i burka kjenner oss igjen i.

DSCN4254

Selv om kjønnsroller antagelig er et selvsagt tema å diskutere i lys av dette prosjektet (flere av stripene er hakket kvassere og sparker nokså hardt i retning av muslimske menn, men de stripene får dere lete opp selv), må jeg bare gi vår nederlandske forfattervenn kudos for å ha tenkt på alle disse situasjonene. De Wit har enten svært god kontakt med sin feminine side, fått hjelp fra en og annen kvinnelig bekjent, utstyrt med et beundringsverdig nivå av empati eller så er han bare en fantastisk kreativ og flink fyr. Muligens en kombinasjon. Uansett er det stående applaus og hurrarop herfra og til Nederland. Og til dere som leser dette er det rett og slett en anbefaling; Kjøp den/Les den/Gi den bort.

DSCN4255