Hvis du bor i Oslo har du kanskje sett de hjemmelagde heftene med «Splittet Kjerne» på forsiden og «evig elskov» skrevet på baksiden, som noen ganger ligger på Tronsmo, Cappelens Forslag, Schous Bøker, Tiger og sikkert mange andre steder rundt om i byen. Men det er mer enn bare en samling gratis dikt og korttekster. Splittet Kjerne er også live, med opplesninger og til og med en sommerfestival. Det har lenge vært en av mine favoritter når det kommer til litteraturarrangementer i Oslo. Jeg har selv både vært publikum og bidragsyter, som begge har vært en fin opplevelse på hver sin måte. Jeg har alltid likt den avslappede og litt uhøytidelig stemningen det er på lanseringene av heftene, uten at jeg har fått følelsen av at man tar litteraturen mindre seriøst av den grunn. Jeg har tatt en prat med Mikkel Øyen, mannen bak det hele.

14329165_10153803947301232_117340588_oFor de uinnvidde: hva er Splittet Kjerne? Det er et (nesten) månedlig litteraturevent med opplesninger av både etablerte og uetablerte stemmer. Det har gått fra å være et litteraturgalleri i min egen leilighet til et mer åpent arrangement på ulike steder i bybildet. Gallerier, bokhandlere, folkebibliotek og i private leiligheter. Jeg vil beskrive Splittet Kjerne som en arvtager til den borgerlige opplesningssalong drevet frem av DIY-filosofi.

Kan du fortelle litt om bakgrunnen til arrangementene? Vi var opprinnelig en gjeng på tre gutter som innimellom møttes for å snakke om korttekster. På samme tid var jeg en god del på et kunstevent som het PLANKA (arrangert av billedkunstnerne Anna Daniell og Sverre Strandberg). De viste frem kunst fra etablerte og uetablerte kunstnere i sin egen leilighet på en planke plassert mellom kjøkkenet og stua. Jeg tenkte at dette kanskje kunne fungere med litteratur også, og inviterte mine to kompiser pluss forfatter Hilde Myklebust til å sende meg tekster. Disse printet jeg ut, hang opp på veggen i leiligheten min og hadde en kort opplesning. Tekstene kopierte jeg opp på min mors arbeidsplass i 30 eksemplarer. Festet med binders delte jeg dem ut gratis. Etterhvert falt de to andre fra, og jeg fortsatte å arrangere arrangementet i leiligheten min på samme måte. Nå arrangerer jeg overalt hvor jeg kan og med hvem jeg vil.

Grunnen til jeg startet Splittet Kjerne var at jeg ville starte noe kreativt. Jeg var lei av å sitte på opplesninger og være misunnelig på alle som skrev og ga ut litteratur på egen hånd. Det var en måte å få et nettverk på, en sjanse til å møte nye folk og ulike stemmer. Jeg følte jeg fylte et tomrom mellom de seriøse opplesningene og amatørkveldene.

Jeg pleier som oftest dra på opplesninger, snakke med dem jeg kjenner fra før og dra hjem igjen. Kanskje det er tilfeldig, men mitt inntrykk er at Splittet Kjerne også er en slags møteplass. Spesielt de gangene det arrangeres i noens leilighet, hvor selv innadvendte meg har blitt kjent med nye mennesker. Er det noe du har vært bevisst på, at du vil det skal være et sted litteraturinteresserte kan bli bedre kjent? Vel, jeg var nok opptatt av dette i starten. Det at jeg arrangerte i leiligheten min på Hovseter gjorde jo opplevelsen veldig privat for noen på den ene siden. Men håpet mitt var også nettopp at folk skulle møtes og ikke være så redd for hverandre og hverandres skrift. Jeg ble veldig glad for at folk tok en øl eller en kopp kaffe når opplesningene var over, før de dro hjem. Men Hovseter ligger langt unna for folk, og nå har jeg gått over til mer «ordinære» arrangement. Men jeg søker fortsatt det intime, og jeg vil at folk som ikke har noe med hverandre å gjøre skal kunne møtes og hilse på hverandre. Litteratur i Norge er en hel del tuer, og de kan ha godt av å bli rotet litt i noen ganger.

Jeg har alltid hatt inntrykk av at Splittet Kjerne er veldig åpent og inkluderende samtidig som det holder en viss kvalitet. Et sted hvor man kan teste ut ting og hvor «alt er lov». Hvordan tenker du når du skal velge ut deltagere? Jeg vil jo ikke at det skal være et rent amatørarrangement. Men jeg vil heller ikke at det skal være en ren «klikk» som bare vil fremme en viss type litteratur. Dette er en av grunnene til at jeg gikk bort fra kriteriet om at alle bidragsyterne bare skulle sende meg korttekster og dikt. Det er veldig viktig for meg at jeg ikke nødvendigvis behøver å like det bidragsytere skriver. Jeg har hatt folk som skriver konseptpoesi, som jeg synes er et lettbent litterært påfunn. Fantasy har jeg heller aldri har vært noe fan av. Samtidig kan jeg også gi rom til folk som jeg ikke visste noe om da jeg spurte dem, og som leverer dritbra ting. Eirin Gundersen er et eksempel. Iselin Lindstad Hauge er et annet.

Hvem kan delta på Splittet Kjerne? Første gang jeg sendte deg tekst fant jeg en oppfordring på trafo.no en plattform for unge kreative mennesker. Er du fortsatt på utkikk etter nye stemmer? Slik som det er nå, så spør jeg folk jeg enten har hørt eller liker. Sender en mail eller en facebookmelding. Tidligere da jeg ikke hadde et like stort nettverk tok jeg i utgangspunktet imot alle, og det gjør jeg i noen grad nå også, men er kanskje blitt litt mer selektiv. Og det skal man passe seg litt for. Gjennom en venninne av meg som jobbet med trafo.no, fikk jeg formidlet en god del mennesker jeg ikke ville ha funnet ellers. Blant annet deg, Eirin Gundersen og Kolbjørn Opsahl er de jeg kommer på i farta. Kolbjørn spilte også i stua mi.

Poenget er egentlig at ja, jeg tar imot alle som vil, men jeg vil at de skal mene det de skriver, jeg vil at de skal øve på det de leser og jeg vil at det skal være en plattform for å prøve ut tekster. Slik er det i hvert fall for meg.

Når arrangeres neste Splittet Kjerne? Den 22. oktober på Schous bøker, et lite nystartet antikvariat på Løkka. Jeg har skaffet noen stemmer som er kjent for noen, Cecilie Cottis Østreng og Edy Poppy, men har også med noen helt ferske med Lars Einar Kristiansen og Kristoffer Ervik. Mer om eventet finner du her.

Hvor kan man finne heftene hvis man ikke kan komme på arrangementet? Og er det mulig å få tak i dem hvis man ikke bor i Oslo? Det er mulig å få tak i hefter hvis du ikke bor i Oslo, selv om det kan være i litt rykk og napp. Men jeg sender til Hordaland Kunstsenter i Bergen og House of Foundation i Moss. Jeg har også en fast distributør i Atle Håland fra Kristiansand og han legger hefter litt rundt omkring. Jeg har også hatt noen ulike distributører i Trondheim, men akkurat nå står jeg uten noen å sende til der. Så alle tips tas imot med takk!

Du kan lese mer om Splittet Kjerne på facebookgruppen deres, hvor du også blir holdt oppdatert på kommende utgivelser og opplesninger.