”You are not prepared”

Når man har lest en god bok, har man ofte en nærmest ubendig trang til å dele den med andre (det er jo en stor del av grunnen til at jeg skriver på denne bloggen). Noe som er enda morsommere er å høre andres tanker om samme boka, og da særlig mens de leser. Det blir da nesten som å lese boka for første gang igjen, og jeg har blitt fan av en blogg som lar meg gjøre nettopp dette.

En blogger med navn Mark har nemlig gjort dette til konseptet for bloggen sin, Mark Reads, der han leser et kapitell av en bok og så poster inntrykk og synspunkter. På grunn av sin ”litt” ubehagelige oppvekst hadde han aldri lest bøker som Harry Potter og Twilight, og han tenkte at det kunne være interessant å skrive en blogg om inntrykket disse bøkene gjorde på en person som bare vagt har hørt om seriene. Resultatet er en merkelig blanding av litteraturkritikk, personlig blogg, anmeldelser og fantastiske utblåsninger som strekker seg over flere år. Han leser Twilight først, og man kan trygt si at han hater den. Han plukker veldig raskt opp de lugubre understrømmene i bøkene, og de gjør ham ikke blid. Heldigvis er det veldig morsomt å lese irritasjonen hans, ispedd eksempler fra hans eget liv som illustrerer hvorfor en del av holdingene i Twilight er såpass forferdelige i hans øyne.

Bokserie med mye grumsete ideer om kjønn og identitet

Heldigvis går Mark snart over til Harry Potter. Han starter det hele med en meget skeptisk og lettere sarkastisk tone, men blir ganske raskt frelst og oppslukt av Harry Potter-manien. Han leser alle syv bøkene, et kapittel av gangen, og det er til tider helt utrolig moro å lese ideene og inntrykkene han får av bøkene. Å lese en bok såpass sakte og med såpass mye refleksjon gir en veldig spesiell leseropplevelse, og man merker at Mark utvikler både lese og skrivestil ettersom prosjektet pågår. Han har en enorm viljestyrke, og er dødelig mot folk som prøver å røpe handlingen for ham. Du blir bannet for den minste ting, men slik må det være om man prosjektet skal fungere. Helt ubesudlet greier han ikke å holde seg, men det er likevel en ganske heroisk oppgave han gjennomfører.

Bokserie som rocker bolle

 

Og det stopper ikke der. Etter Harry Potter får Mark blod på tann. Han starter en søsterblogg, Mark Watches, og gir seg kast med tv-serier og filmer. Leseprosjektet fortsetter med andre nye ”ungdoms klassikere” som Mark ikke har lest. Han tar for seg The Hunger Games og His Dark Materials, og er nå i gang med American Gods. Ikke alt er like morsomt, men for det meste er dette utrolig gøy. Til tider digregerer Mark litt mye inn i barndomsfortellinger (som er veldig deprimerende, så vær forbredt), men for det meste er dette bare morsomme lesereaksjoner. Mark prøver ikke å være en seriøs kritiker, men kun en leser som vet hva han driver med. Dermed får man noen ganger store typer, utropstegn og GIFer, men det er en del av sjarmen.

Om du noen gang skulle ønske at du kunne lese Harry Potter eller noen av de andre bøkene igjen for første gang, så er dette det nærmeste du kommer. Bare vær obs på at det kan være stor fare for at du ender opp med å ”kaste bort” mange timer på blogglesing og mimring om din tapte uskyld..når det gjelder Harry Potter selvsagt.