I går kveld ble Maria Amelie arrestert etter å ha hold et foredrag på Nansenskolen. Ny tid la ut nyheten på nettsidene sine i går, og det kom på alle nettavisene i løpet av kort tid. Maria Amelies bok, Ulovlig norsk, var modig nettopp fordi hun med det satte seg i denne situasjonen. Hun skrev litteratur som eksponerte henne på en mye mer gjennomgripende måte enn det andre forfattere gjør. I anmeldelsen skrev jeg:

På den ene siden er det en unik fortelling, og et nesten dumdristig prosjekt. Gitt UDIs og Norges politikk mot asylsøkere er nok mange forbløffet over at hun står fram. Det er lite som tilsier at norske myndigheter kommer til å gjøre dette til en gladsak. Samtidig, hvor heldig er vi ikke når noen risikerer sin egen tilværelse for at vi skal få kunne bli opplyst om sider av samfunnet vårt som vi ellers behagelig velger å glemme.

Symbolikken i arrestasjonen er ganske utrolig, i inngangen av Nansen-året, der vi feirer en humanist som i utlandet ikke er kjent for polferder, men for sin fantastiske innsats for flyktninger og statsløse, velger utøvende myndighet å arrestere henne nettopp der, for å vise hva slags land vi egentlig er. Alle virker veldig overrasket, men det er strengt tatt ganske lite overraskende, og helt i tråd med den offisielle politikken til Norge. En skammelig politikk om du spør meg.

Det blir demonstrasjon i Oslo i dag. Delta!