bilydar-clementine_marianne-20906517-frntl (1)Bilydar
Marianne Clementine
Lyrikk, 61 sider
Oktober Norsk Forlag, 2012

Lat oss late som det berre tok eit år.

Lat oss late som at dette er ei historie som byrja i januar og slutta i desember. At desse tolv månadene brakte oss frå ein stad til ein annan og at alt er annleis i dag. At vi var to personar heller enn eit sammensurium av kjende og ukjende andlet (jenta som fekk deg til å skrive din første anstendige låt. sambygdingen eg leika doktor med då eg var seksten. sambuaren til ein eg kjenner som hengde seg ein heilt vanleg kvardag. ei bestemor utan minne) ulike stader i tida (Dublin, januar 2010. Garage Bergen ein tilfeldig måndag. guterommet hans i Sandnes. himmelen) og at eg har skrive dette av ein god grunn med ei visse om kva som virkeleg hende.

Det tar deg en halvtime, kanskje en time å lese debutboka til Marianne Clementine, men den hadde vært verdt tida om det så tok deg en dag eller to. På en måte er denne diktsamlinga poesi-versjonen av en av de beste bøkene jeg leste i fjor, Bare ukedager av Cecilie Aurstad. Bare ukedager er en morsom bok, en trist bok, en bok om å være ung, om å bo i kollektiv, om et forhold som aldri blir et ordentlig forhold og om å ringe hjem og be om penger til ny stekepanne (øl). Bilydar er en diktsamling om ei ung jente, om rastløshet, om et jeg og et deg, eller et jeg og flere deg, om musikk og ensomhet, kropp og tosomhet.

FOTBALLFRUE.NO: Du vet: If you look good, you feel good. If you feel good, you do good.

EG: Men kva om eg heller har lyst til å liggje under dyna heile dagen, bade i min eigen sveitte og skrelle av meg huda i små, rosa spiralar?

Det er deilig som jente å lese disse bøkene om andre unge jenter som har det som meg, som er som meg, som har tenkt mine tanker og gjort mine ting – eller omvendt. Det er fint å la noen sette ord på ting som du selv aldri ville klart, men som du allikevel leser og tenker: «Ja, akkurat sånn er det!» til. Ikke for å si at Bilydar er en bok bare for jenter, men den sier noe klokt og sårt om det å være jente. Eller kanskje om det å være ung. Eller forelska. Eller alt på en gang.

berre så du veit det:

dersom hjartet ditt var eit rom
skulle eg gått inn med sko på

markert på det flett nye golvteppet
og knust noko fint

Jeg vil sitere alle dikta for dere, hulter til bulter eller i kronologisk rekkefølge, det er det samme. Men det skal jeg ikke. Jeg sier heller: lån boka, kjøp boka, få tak i boka og les. Jeg vet at jeg skal lese den minst en gang til før jeg leverer den tilbake. Og jeg gleder meg til å lese mer poesi i 2013!