Vi prøver oss på en liten litteraturquiz. Premien er en av høstens bøker, og hvis det blir deltakelse utover bokmerker-redaksjonen, kan det hende at dette blir en fast foreteelse. Quiz er gøy!

1. Apropos Nobelpris: I 1974 ble det full oppstandelse fordi Harry Martinson og Eyvind Johnson hadde fått Nobels litteraturpris. Ikke bare var de svenske – begge satt også i Akademiets komité! Etter dette har det vært altfor betent å kunne gi en svenske Nobels litteraturpris igjen. Mange mener at dette særlig har gått utover én forfatter, som døde i 2002 og derfor aldri fikk denne prisen. Hva er navnet?

2. En populær barnebok-karakter heter Jennings på engelsk. På norsk har han fått et akronym-kallenavn. Hva heter han?

3. Hva heter forfatteren som skriver seksbindsverket Min kamp?

4. Norsk Kulturråd forvalter et viktig subsidiering for forfattere og forlag. Nå diskuteres det om hvordan den kan brukes for å støtte tegneserier for voksne – Stortingets yngste (Mette Hanekamhaug) hadde ikke hørt om den. Har du?

5. Hva heter super-hitten til John Ajvide Lindqvist som ble filmatisert i fjor?

6. Hun skrev først under pseudonymet Isak Dinesen. I filmen om hennes liv i Afrika ble hun spilt av Meryl Streep. Hvilken nasjonalitet?

7. Ingvar Ambjørnsen har skrevet en barnebokserie om en hund og en katt som overtar et pensjonat. Første boken i serien heter ”Arven etter onkel Rin-Tin-Tei” – hva heter hovedpersonene?

8. I år har Nationaltheatret satt opp et William Shakespeare-stykke med Kåre Conradi i rollen som smådjevelen Puck. Hva heter stykket på norsk?

9. Han har solgt over en million bøker om en fyr fra Sofies gate på Bislett. Denne uken ble den nyeste boken trykket opp i 20.000 nye eksemplarer, som gjør at det samlede førsteopplaget er på svimlende 120.000. Han topper alle bestselgerlister. Hva er etternavnet til forfatteren?

Førstebokstaven i svarene kan settes sammen til et ord som forhåpentlig skal gi deg litteraturkonnotasjoner. Stikkord er Kjell. Samle gjerne bokstavene og send dem i en e-post til quiz@bokmerker.org.