Det er noe veldig forstyrrende med dette bildet. Hva er det fotografen prøver på, egentlig?

Didrik Solli-Tangens offisielle hjemmeside (skulle ønske jeg også titulerte mine webområder med «offisiell») kan vi under overskriften Litterature lese at hans yndlingsbøker er «Stieg Larsson triology and of course Henrik Ibsen (whos from my neck of the wood)«. Kombinasjonen virker noe underlig; kanskje Didrik trenger noen lesetips for sommeren som ligger foran ham? Heldigvis er vi her!

1. Dødelig applaus – Øystein Wiik
En krim skrevet av en operatenor, om en operatenor som på mystisk vis blir drept i en «blodig og brutal slutt». Operastudenten Didrik er jo Larsson-fan, så da burde en krim med operatilsnitt passe godt.

2. Victoria – Knut Hamsun
Til mannen som gav oss de udødelige linjene «You say I am the moonlight, I watch you at night / And when you cannot see me I’m still there in the sky» leverer vi tilbake Hamsun på sitt aller svulstigste. Victoria er en nydelig bok om forelskelse.

3. Ti bud til en ung mann som vil frem i verden – Jens Bjørneboe
Som Miss Universe er Eurovision konkurransen som gir deg nøyaktig ett år i rampelyset, før du leverer tiaraen videre. (Didrik var nå uansett heldig som slapp å kysse Alexander Rybak.) Her gjelder det å smi mens jernet er varmt, og Bjørneboe gir gode råd på veien.
Følg ingen altfor høye krav.
Men si, hva du har fordel av.

4. Unge Werthers lidelser – Johann Wolfgang von Goethe
Etter at Rybak har tatt innersvingen og nå sannsynligvis leder i kampen på Satelite-Lena (ja, jeg tror på alt jeg leser i sladderbladene), gir vi Didrik sjansen til en comeback. Goethe er nasjonalpoet i Tyskland, og det kan være greit å ha litt å skilte med når man føler at «denn mein Herz ist dein, ich werde dich nie verlassen» ikke holder. Og om det ikke skulle lykkes, så er i hvertfall unge Werther et bra forbilde i kjærlighetssorgen.

5. The Word for World is Forest – Ursula le Guin
Okei, all min bakgrunnskunnskap om Didrik stammer fra hjemmesidene hans. Og der sier han at han liker filmen Avatar; hva ville ikke vært mer naturlig enn å ta en titt på det vi har kalt boken bak filmen? At han i tillegg får innblikk i en av de viktigste science fiction-forfatterne, er ikke noe minus.

Andre som har tips til sangfuglen?

Dette bildet er bare med fordi jeg skal få ro i sjelen. Og for å vise at det ER mulig å se sexy ut med vekten på ett bein.