Termometeret viser 20 røde. Sola skinner. Shortsene er pakket frem.

I disse stressende eksamenstider og/eller late sommerdager, så føler vi det er på sin plass med en Topp 5-sommerbøker. Den er fullstendig subjektiv og vi tar mer enn gjerne imot egne topp 5-lister i kommentarfeltet.

Vi kjører bare på, gjør vi ikke?

Linns TOPP 5-SOMMERBØKER:

1. Heis med Houdini av Helene Flood Aakvaag.

Alex og Rebekka er snart 20 og de drar ut på Den Obligatoriske Reisen et år etter videregående for å leve opp til klisjéen om Lykkelig Ungdom. Jeg leste denne boka da den kom i 2008, og jeg elsket den og har tenkt på den ofte siden. Aakvaag er debutant og hun skriver forfriskende upretensiøst. Dette er en bok med stor gjenkjennelsesfaktor om du noen gang har vært ung, og det har vi jo alle vært, eller er så heldige å fortsatt være – det handler om kjærlighet, om å gå seg vill, om å jobbe i matbutikk, om å ikke ville stå opp om morgenen og om å finne seg sjæl. Jeg ville bare snu den og begynne på nytt da jeg var ferdig, og denne sommeren har jeg planer om å gjøre nettopp det.

2. Åpenbart ingen nabo av Joakim Kjørsvik.

Absurd kortprosa som passer både for din litterære bestevenn og han kameraten din som ikke har lest en eneste bok siden han ble tvunget gjennom Naiv.Super på ungdomsskolen. Jeg lo meg gjennom denne lille boka og gjør det gjerne igjen.

3. Intervjuer av Frank Lande.

Fiktive intervjuer der samtalene dreier seg om kjærlighet, forhold og sjekking. Og litt om tv-programmer og øl. Du kan lese den i ett strekk, som jeg gjorde, eller du kan ha den ved siden av deg i parken eller på lesesalen og bla opp et sted når du trenger en pause, når du trenger å le litt, når du trenger selskap. Veldig muntlig språk, som gjør den drivende og lettlest. Det er synd de er oppdiktede, for jeg tok meg selv i å ville bli bestevenn med flere av intervjuobjektene.

4. Rust av Pedro Carmona-Alvarez.

Jeg kommer ikke til å slutte å mase om denne boka, og nå som den er kommet i pocket, så er det ingen unnskyldning. Kanskje litt tung å ha med seg som strandlektyre, men klarer du å lese Breaking dawn på stranda, så klarer du å få plass til denne i strandbagen også. Jeg lover. Og du vil ikke angre. Aldri.

5. T.S. Spivets utvalgte verker av Reif Larsen.

En skikkelig underdog her på femte plass, og jeg har ikke engang lest den selv ennå. Den er kanskje også litt stor og tung for stranda eller hagen, men når jeg tenker på sommerlesning, så tenker jeg også på å ligge under dyna lenge etter sengetid, med lommelykta. Det høres kanskje ut som en klisjé, men dette er helt sant. Så finn frem lommelykta og legg boka på puta, og bla opp, jeg er sikker på at dette blir magisk. En skattekiste av en bok, rett og slett.


Eivinds TOPP 5-sommerbøker:

1. Shoplifting From American Apparel av Tao Lin.

Om du mener Rust er for stor og klumpete for stranda, hvorfor ikke ta med seg denne korte «novellaen» i steden. Forfatteren beskriver boka selv som «2x shoplifting arrest, 5x vague relationship» or «a shoplifting book about vague relationships.» Jeg klarer ikke bestemme meg for om den er morsom, om den er ironisk eller om det er samfunn/hipster-satire. God lesning er det åkke som.

2. The Bell Jar av Sylvia Plath.

Kanskje mest kjent for sin poesi, men Sylvia Plath skrev også én roman i løpet av sitt korte liv. Glassklokken (som den heter på norsk) er et innblikk i hovedpersonen, Esthers, nedadgående mentale helse. Plath tok livet av seg en måned etter at boka ble publisert, og mange kritikere leser boka som Plaths eget selvmordsbrev.

3. Den Gamle Mannen og Havet av Ernest Hemingway.

Fiskeren Santiago har ikke fanget fisk på 84 dager, og hans unge læregutt – Manolin – blir forbudt å jobbe mer for Santiago av foreldrene. Snill som han er besøker Manolin Santiago hver kveld, for å diskutere baseball og forsørge den gamle fiskeren med mat. Santiago forteller at han skal ta båten sin langt til havs for endelig å få napp, og napp får han vitterlig. Hemingway vant Pulitzer-prisen for denne «novellaen». Du vil skjønne hvorfor når du har lest den.

4.  The Road av Cormac McCarthy.

Om du har lyst til å lese en bok som gjør deg glad er ikke dette boka for deg. Den er kald, ekkel, du føler den gripe om kroppen din. Tore Renberg beskrev den bra: «Det ble mørkt ute, det ble mørkt i verden, og det brant inne i meg, og jeg gråt, og jeg ble redd, og jeg håpet at alle jeg var glad i hadde det bra.» (Hvis du er skikkelig lat, og bare har lyst til å knaske godteri og drikke brus kan du se filmen også.)

5. Imot Kunsten av Tomas Espedal. Imot kunsten er et herlig komplisert stykke prosa. Jeg måtte lese den to ganger for å få med meg de store linjene, men enkelte av tekstene i boka kan godt leses uavhengig av resten. Stor poesi og stor fortellerkunst. Nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 2010, ikke uten grunn.

Julies TOPP 5-sommerbøker:

1. Will you please be quiet, please?– Raymond Carver

Carver skriver om hverdagen, om det usagte, om vanlige mennesker i underlige situasjoner. Uten mye drama, men avstand og ensomhet. Av og til kan man føle lummer sommerstemning i novellene, av og til føler man ingenting. I et nedstrippet språk føres du inni den amerikanske folkesjela. Perfekt for parklesning.

2. Changing my mind av Zadie Smith

Høsten er tid for nye begynnelser, men for å komme dit må man være åpen for endring. Til inspirasjon kan man lese Zadie Smiths essay om litteratur, om hvordan hun endret oppfattelse, forandret mening om ting (også et lesetips til fanatiske bedrevitere). Hun skriver personlig, men analytisk, med kunnskap og humor. En fin fin bok for å reflektere litt mer over litteraturen, og se for en flott anmeldelse den fikk i Slate.

3. Mesteren og Margarita av Michail Bulgakov

Sommeren har lange, uavbrutte bolker med tid. Ideelt for å ta fram russiske litteratur. Mesteren og Margarita er en absurd, men morsom samfunnssatire som anbefales.

4. Det annet kjønn av Simone de Beauvoir

Jeg har veldig tro på sommerens potensial for å lære nye ting. Selvsagt har jeg lest mye legg sommerlektyre i mitt liv, i tillegg til punkt 5 leste jeg en gang to bæreposer fulle av pocketkjærlighetsromaner. Like fullt mener jeg at i sommeren ligger mulighetene til å utvide horisonten. Det kjipe med Det annet kjønn er at selv om den ble gitt ut i 1949 føles veldig mange ting like treffende i dag.

5. Sagaen om Isfolket, bok 1 til 47 av Margit Sandemo

Hver sommer fra jeg var 9 til jeg var 17 leste jeg hele Sagaen om Isfolket serien om sommeren. Good times. Som eldre og visere tvinges jeg stadig inn i diverse dannelsesprosjekt, men jeg holder fast på at jeg lærte mye om skandinavisk historie, sex og folklore av å lese bøkene. Og jeg anbefaler dem også. Twilight kan gå å legge seg sammenlignet med Isfolket.