Ingvill

Har du nokon spesielle lesevanar om sommaren?
Eg reiser vanlegvis rundt med kofferten halvfull av bøker. Kvar gong eg skal ut og reise pakkar eg rundt 3-5 bøker i tilfelle eg skal gå tom for lesestoff. Likevel er noko av det kjekkaste med å reise å vitje lokale bokhandlarar, og då blir det som regel til at eg kjøper noko. Dermed ender eg opp med ein koffert full av stort sett uleste bøker.

Kva har du tenkt å lese i sommar?
I sommar vil eg lese My Brilliant Friend, første bok i Napoli-kvartetten til Elena Ferrante (diverre på engelsk, ikkje nynorsk), Passing av Nella Larsen, den nyaste boka til Natsuo Kirino på japansk, Swamplandia! av Karen Russel og Herland av Charlotte Perkins Gilman.

Kva er den beste lesestaden om sommaren?
I graset under sola. Eit av mine beste leseminne er frå Bergen, den sommaren eg las Kafka i graset framfor Damsgård hovedgård.

Anbefalt lesing på ferie i Japan:

I Tokyo: After Dark av Haruki Murakami. Kort roman om ei søvnlaus natt i Tokyo.

I Kyoto: The Old Capital av Yasunari Kawabata. Vemodig og tradisjonell

I Osaka: Pupper og egg av Mieko Kawakami

 

Geir

Har du noen spesielle lesevaner om sommeren?
Sommeren er tid for impulslesing og feel good-plukking av bøker. Da finner jeg meg ei av de 123 uleste bøkene i bokhylla, tar den med ut i hagen, leser den ferdig og går inn og henter en ny bok som jeg velger etter gefühlen. Jeg kan serielese forferdelige forfattere som Paolo Coelho bare fordi jeg har lyst, eller begrave meg i bøker fra Burma fordi det er det som føles riktig akkurat der og da. Ferielesing er målløs lesing uten annet for øye enn å oppleve pur fryd og glede over ordets magiske makt over et tilnærmet uttørket menneskesinn.

Kva har du tenkt å lese i sommar?
Ut fra det jeg nå har skrevet, vet jeg jo ikke hva sommeren har i vente for meg. Nå holder jeg på med sakprosa og Quiet av Susan Cain, har begynt så smått på reiseguiden Belarus av Nigel Roberts, er snart ferdig med Kvikksand av Henning Mankell, og kjøpte The Sixth Extinction av Elizabeth Kolbert bare fordi Dag O. Hessen mener jeg bør lese den boken. Samtidig har jeg bestilt The Lights of Pointe-Noire av Alain Mabackou, Walking the Nile av Levison Wood, og Disclaimer av Renee Knight. Jeg kommer sikkert ikke til å lese noen av de, men  finner en bok jeg har stående i ulest i bokhylla. Det gjenspeiler mine sommerlesevaner. 

Hva er det beste lesestedet om sommeren?
I hagen. På toget. På ei strand, Et eller annet sted der folk ikke skravler. Det fins ikke så mange sånne steder, men heldigvis har man lydisolerende hodetelefoner.

Anbefalt lesing i ferien
Hva kan jeg anbefale? Hva med en god reiseskildring? Skal du til Kina? Paul Therouxs Riding the Iron Rooster eller Colin Thubrons Behind the Wall, begge bøker som forteller deg at det er lurt å vandre gatelangs i fremmede byer. Skal du seile det Indiske hav: Gavin Youngs Slow boats to China – tidenes beste reiseskildring forøvrig. Eller hvis du skal til Øst-Afrika. V. S. Vassanjis The In-Between World of Vikram Lall, som du forøvrig skal få lese mer om på Bokmerker i en ukjent fremtid. Vassanji er vår tids beste ukjente forfatter.

Men: Det folk har til felles er at de kommer til å tilbringe mye tid i sin egen hage elle balkong. Da er veien kort til egen bokhylle og akkurat den boka du har lyst til å lese der og da. Lesegleden ligger for meg i å plukke opp det som faller meg inn, ikke det som sånne som meg forteller deg at du bør lese :D.

God sommerlesing!

 

Bruno

Har du spesielle lesevaner om sommeren?
Om sommeren liker jeg å ta fram de engelske bøkene mine. Gjerne spenningsbøker. Noen som er enkle å ta opp og legge fra seg igjen, uansett hvor man befinner seg. Annet enn det så leser jeg cirka like mye eller like lite som ellers i løpet av året.

Hva har du tenkt å lese i sommer?
Akkurat nå leser jeg The Age of Miracles av Karen Thompson Walker, som tar for seg «The slowing», et fenomen som gjør at jordkloden begynner å rotere saktere, og at dagene blir lengre. Jeg har også startet på 2666 av Roberto Bolaño, en murstein av en roman. Originalt planlagt som fem romaner, men etter forfatterens død ble det bestemt at de skulle slåes sammen og utgis som et volum. Bolaño viste aldri manuskriptet til noen før sin død; det som ble utgitt er et førsteutkast.

IMG_20160616_233544

Jeg har en reservebok på vent i tilfelle jeg skulle legge fra meg 2666; Håpet og festen av Kjersti Rorgemoen, ei lita nål av en bok som handler om en ung kvinne som finansierer husleien, alkoholforbruket og studielånet med lønn fra makuleringstjenesten til Fretex. Håpet og festen ble trukket fram som en av årets beste bøker i 2015 av Dagbladet og Morgenbladet.

Leseanbefalinger:
Ja, jeg vet at jeg er sent ute med å lese denne boken. Parissyndromet av Heidi Furre fikk jeg i bursdagsgave av Bokmerkers egne Silje Iselin for to-tre år siden, og først nå fikk jeg meg selv til å lese den – takket være at jeg vant den nye boken til Furre, Ungdomsskulen, på Instagram, vel og merke. Parissyndromet var poetisk og sår og vakker og den perfekte boken å starte lesesommeren med.

En annen bok fra tidligere i sommer, som fikk meg ut av en lang lesetørke, var Krø av Didrik Morits Hallstrøm. Denne boken gravde jeg faktisk ut av søpla – jeg jobber på lager, og det har seg sånn at Bokklubben er vår nærmeste nabo. En dag fikk jeg mulighet til å ta med meg så mange bøker jeg ville, for de skulle makuleres. Krø var en av dem. Etter å ha lest den skal jeg for alltid grave etter bøker i søppeldunker.

Gode spenningsbøker til å ta med seg i parken:
Stasia og Før de henter oss av Peter Franziskus Strassegger er to dypt forstyrrende romaner. De er spennende og har drivende plot som får deg til å ville vite mer. Stasia er en gjørmete roman som skildrer et barns virkelighetsopplevelse som går tapt. Før de henter oss er en bok økolitteratur-feltet, en post-apokalyptisk roman om et eldre ektepar som har blitt igjen i en øde bygd ødelagt av regn, som resultat av klimaendringer. Strassegger har en forfatterstemme som det er verdt å få med seg.

9788202392451 9788202491482
Foto: Cappelen Damm

På kafé:
Elskeren av Marguerite Duras står på flere lister over bøker du burde lese før du dør. Passer perfekt å ta med seg på kafé, i parken, og på T-banen. Den ble for noen år siden utgikk som del av Gyldendals klassiker-pocketserie. Det er en kjærlighetshistorie om den unge, franske skolepiken som på en ferge over Mekongfloden møter en styrtrik kineser. Høres simpelt ut? Vel, da kjenner du ikke Duras. Anbefales!

Hvis du har lest Duras, og syntes hun er en fascinerende forfatter, sjekk ut Stedene – en samtale med Marguerite Duras, som nylig gitt ut på Forlaget Oktober, oversatt av Hanne Ørstavik.

Skeive lesetips:
Pride Month er kanskje snart over, men det heldigvis mye igjen av sommeren. Her er et par skeive lesetips som passer like godt på ferie som på stranden som på balkongen som i parken. Call me by your name av André Aciman, er historien om en kraftig romanse som blomstrer mellom unge Elio og eldre Oliver, sommergjesten i foreldrenes herskapshus på den italienske rivieraen.

Raske tips: A Single Man av Christopher Isherwood. Hvis du ikke får tid til å lese boken, så er filmen, laget av moteskaperen Tom Ford, like god og ikke minst estetisk vakker å se på.

Skrullestranda av Michal Witkowski handler om to aldrende skruller, Patricia og Lukrecia. I denne boken er det mye snakk og anekdoter om soperparkene, pissoarene, badene og barene.