Linda

Har du noen spesielle lesevaner om sommeren?

Jeg tror sommeren er den årstiden jeg er mest optimistisk. Jeg forventer at sommerferien skal føles akkurat like lang som den gjorde da jeg gikk på barneskolen, og da kommer jeg selvsagt til å få tid til å lese alle bøkene. Jeg leser nok mer enn ellers, men ikke like mye som jeg forventer.

Hvor liker du best å lese om sommeren?

Aller best liker jeg å lese i en hage. Jeg vil at det skal være så varmt at jeg kan ligge under et tre, halvveis i skyggen, med tepper, puter og en stor mugge med noe kaldt å drikke. Denne idyllen ødelegges kun av insekter som jeg merkelig nok alltid glemmer at finnes før jeg ligger der. Jeg liker også å lese på stranda, lade kroppen med varme og hodet med litteratur.

Skjermbilde 2016-06-18 kl. 14.00.12

Hva er dine leseanbefalinger for sommeren?

Jeg liker tanken på å bruke sommeren til å lese den store, tykke, klassikeren man enda ikke har fått tid til å lese. Å bruke sommeren på å lese Krig og Fred av Tolstoj eller Middlemarch av George Eliot virker ikke som en dum idé. Jeg synes også det er fint å lese poesi, for sommeren er langsom og det er fint å ta seg tid til å lese langsomt. Eller hva med biografier, sakprosa, god underholdningslitteratur, eller bare noe man ikke pleier å lese til vanlig? Men jeg er ikke fan av å bruke sommeren til braindrain. Du får ikke en fin ferie av «å tillate» deg selv å lese dårlige bøker.

Anbefalt lesing på strandferie: The Waves av Virginia Woolf. Med mindre du skal feriere med utsikt til et fyrtårn.

På storbyferie i Europa: Au Bonheur des Dames av Émil Zola (på engelsk oversatt til The Ladies’ Delight eller The Ladies’ Paradise). Jeg hadde aldri trodd jeg kom til å like en bok om et kjøpesenter så godt.

I New York: Just Kids av Patti Smith eller My Name is Asher Lev av Chaim Potok.

Sommerhus/hyttetur: A Little Life av Hanya Yanagihara; en stor bok om vennskap. Eller A Canticle for Leibowitz av Walter M. Miller Jr.; science fiction om munker og kunnskap.

Roadtrip: The Beautiful and Damned av F. Scott Fitzgerald eller Ficciones av Jorge Luis Borges.

Skjermbilde 2016-06-18 kl. 14.07.31

Hva har du tenkt til å lese i sommer? 

Jeg vil lese Muligheten av en øy av Michel Houellebecq, Voices from Chernobyl av Svetlana Alexievich, Hav, Sløyd av Erlend Wichne, Hver morgen kryper jeg opp av havet av Frøydis Sollid Simonsen og Misantropen av Molière.

 

Silje

Har du spesielle lesevaner om sommeren?
Jeg har et tvangsmessig forhold til lesing i sola. Hvis jeg har fri, og det er sol ute, men jeg må lage mat eller vaske opp, eller hvis jeg er sammen med mennesker som ikke vil være ute, eller som bare vil sitte i skyggen, eller jeg får være ute men ikke lest – blir det for mange slike hinder så blir jeg rastløs, sur og sutrete. Jeg velger ofte klassikere, fordi jeg vil ha noe skikkelig bra, noe som får meg til å huske ettermiddagstimene i parken, eller på stranda.

Hva har du tenkt å lese i sommer?

Jeg prøver å slutte å lage for lange leselister, jeg vet jeg ikke kommer til å følge dem uansett. Noen av de fineste leseropplevelsene har vært de uplanlagte. Men jeg vet at jeg i løpet av sommeren skal lese Beckomberga av Sara Stridsberg. Jeg har lenge hatt planer om å lese Krig og fred denne sommeren, men jeg begynner å få kalde føtter. Det blir i så fall ikke før i august, når jeg har ferie.

Hva er dine leseanbefalinger for sommeren?

Hundre års ensomhet av Gabriel García Márquez. En fantastisk fin bok som passer veldig godt til å leses om sommeren.

IMG_3167

Jeg leste Lolita på roadtrip en sommer, og syntes det passet så godt med rastløsheten og den konstante forflytningen i romanen. Ellers pleier jeg som regel ikke å velge bok som passer til den bestemte reisen. Men bøker passer nesten automatisk til ferien likevel, de blir litt somrete av å bli lest om sommeren. Glassklokken av Sylvia Plath har en smak av hagen til mormor, Forelskelsene av Javier Marías av parkene i Berlin.

Hva er det beste lesestedet om sommeren?

Hvor som helst, så lenge jeg kan kombinere med en overdose D-vitamin.

 

Mari

Har du spesielle lesevaner om sommeren?

Mellombad lesing. Helt avhengig av kombinasjonen tørke i sola og bok, avbrutt av hyppige bad. Det påvirker også sjanger. På sommeren blir det ofte bøker som kan leses på 1-2 timer, lette å pakke med seg og perfekte som intervall mellom bad.

Hva har du tenkt å lese i sommer?

I sommer har jeg tenkt til å fullføre noen påbegynte bøker som jeg av ulike grunner har pauset, noen fordi det ikke har passet, andre fordi jeg har ryddet og glemt det. Når livet er kjipt av Oda Rygh og Kjærlighet i koleraens tid av Gabriel Garcia Marquez håper jeg å fullføre. Ellers kjenner jeg at jeg er klar for litt gjenlesing av Douglas Adams. Jeg skal trykke ut et nytt lite menneske i juni, så vi får se hva jeg får til.

Leseanbefalinger:

På fjellet: Jacayl er kjærlighet på somali av Amal Aden, den har jeg lyst til å lese selv, og siden det er en ganske sterk historie er det best å kunne gjemme seg litt bort.

På stranda: Selv er jeg svak for Stephanie Plum serien til Janet Evanovich på stranda. Novellesamlingen til Jan Wiese, Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede anbefales også.

I byen: Skyskrapersommer av Tove Nilsen, les gjerne Skyskraperengler først og G for Georg også.

På festival/eller kanskje helst post-festival: Roskilde av Linn Strømsborg.

På backpackertur: Swahili fo the broken-hearted av Peter Moore, The Curious Insident of the Dog in the Night-time av Mark Haddon. Engelsk gir deg fordelen av at du lett kan bytte til deg bøker fra andre.

 

Silje Iselin

Har du spesielle lesevaner om sommeren?

Sommeren er definitivt den tiden på året hvor jeg både kjøper og leser flest bøker. Lange sommernetter passer perfekt til å sette seg på terrassen med en flaske rosévin og bunken av bøker man har stirret lengselsfullt mot hele eksamensperioden. Jeg sorterer dem etter hvilke bøker jeg har størst forventninger til, og leser til jeg sovner. En annen av mine sommertradisjoner er å besøke bokbyen i Fjærland, en liten bygd i Sogn og Fjordane. Der kan man finne alskens mulig rart av både nytt og gammelt lesestoff, samt vinylplater man kan lytte til mens man leser. I fjor plukket jeg blant annet opp to små Shakespeare-bøker; en samling med tragedier og en med komedier. De står i alle fall på leselista i år. Hver sommer kjøper jeg også mange små, nette pocketbøker som får bli med meg på ferie.

Hva har du tenkt å lese i sommer?

Denne sommeren er lista lang. Jeg har lyst til å lese variert litteratur, og få mange nye impulser. Jeg har nettopp flyttet fra Tromsø til Bergen, og tror sommeren vil bære preg av det. Akkurat nå holder jeg på å lese The God Delusion av Richard Dawkins. På nattbordet har jeg også Dagbok av Tomas Espedal, Alle utlendinger har lukka gardiner av Maria Navarro Skaranger, samt Teori om det eneste av Niels Christian Moe-Repstad. I tillegg har jeg store planer om å lese mer Stephen King, og Ungdomsskulen av Heidi Furre, som jeg har gledet meg til lenge.

Leseanbefalinger:

Skjermbilde 2016-06-20 kl. 13.51.26

På favorittkaféen: The Catcher in the Rye av J.D. Salinger. Hvorfor ikke få med seg en klassiker i sommer? Denne får du plass til på smale kafébord, mellom kopper med iskaffe og smuldrende croissanter. (For ikke å snakke om hvor bra det vil se ut på Instagram.)

I parken: The Universe versus Alex Woods av Gavin Extence. Dette er en smart, morsom og tankevekkende roman. Samtidig er den akkurat passe lettlest til at du får med deg noen sider mellom grilling, øl og kubbspill.

På toget: Har du fremdeles ikke lest The Girl on the Train av Paula Hawkins, er dette en god bok å få med seg i sommer. I høst kommer nemlig filmatiseringen. Likte du Gone Girl, kommer du også til å elske denne.

På hytta/et tettsted: Krø av Didrik Morits Hallstrøm. For deg som ikke har store planer om å få sove så mye i sommer. Legg igjen laptopen hjemme – eller angre på at du tok den med når gåsehuden setter inn, og du trodde teknologien var det som skulle få deg til å føle deg litt mindre ensom.

Hva er det beste lesestedet om sommeren?
Overalt. På busstoppet, på flyplassen, i parken, på kafé, på en husbåt du har lånt via Airbnb.